Evropa

Biznismen sa Malte zvanično optužen za ubistvo novinarke koja je istraživala korupciju

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2021

-

12:56

Biznismen sa Malte zvanično optužen za ubistvo novinarke koja je istraživala korupciju
Biznismen sa Malte zvanično optužen za ubistvo novinarke koja je istraživala korupciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najbogatijih poslovnih ljudi na Malti, Jorgen Feneč, optužen je za ubistvo malteške novinarke Dafne Karuane Galicije, koja se bavila razotkrivanjem korupcije, navodi tužilac u danas objavljenim sudskim dokumentima.

Feneč je u zatvoru otkako je uhapšen u novembru 2019. godine, kada je optužen za saučesništvo u ubistvu. On je otada bio u pretpretresnoj fazi provere dokaza tokom koje se izjasnio da nije kriv.

Karuana Galicija razneta je bombom postavljenom pod njen automobil 16. oktobra 2017. godine, što je bilo ubistvo koje je šokiralo Evropu i postavilo pitanja o vladavini prava u najmanjoj državi članici Evropske unije.

Feneč je bio na čelu poslovnog carstva sa učešćem u mnoštvu delatnosti - nekretninama, uvozu i trgovini automobilima. Takođe je bio na čelu konzorcijuma kojem je, na kontroverzan način, dodeljen vladin ugovor za izgradnju elektrane.

AP/Rene Rossignaud

 

Karuana Galicija je istraživala potencijalnu korupciju u vezi sa tim ugovorom kada je ubijena.

Trojica muškaraca optuženih za podmetanje i aktiviranje bombe uhapšeni su u decembru 2017. godine. Jedan se od tada izjasnio da je kriv u okviru nagodbe i osuđen je na 15 godina zatvora. Druga dvojica čekaju suđenje.

Posrednik u zaveri za ubistvo, Melvin Teuma, dobio je pomilovanje pošto je zauzvrat predao državi dokaze 2019. godine.

Tužioci se zalažu za doživotnu kaznu zatvora za Feneča, navode sudski zvaničnici.

Feneč je uhapšen 20. novembra 2019. godine, kada je njegova jahta bila tik uz Maltu u, kako policija kaže, pokušaju bekstva sa ostrva.

Komentari (0)

Evropa