Evropa

Beloruski novinar uhapšen nakon što je Lukašenko poslao MIG koji je presreo avion Rajanera i naredio posadi da prinudno sleti u Minsk

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

23/05/2021

-

15:24

Beloruski novinar uhapšen nakon što je Lukašenko poslao MIG koji je presreo avion Rajanera i naredio posadi da prinudno sleti u Minsk
Beloruski novinar uhapšen nakon što je Lukašenko poslao MIG koji je presreo avion Rajanera i naredio posadi da prinudno sleti u Minsk - Copyright Tanjug/AP Photo/Sergei Grits, File

veličina teksta

Aa Aa

Beloruski opozicioni bloger i aktivista Roman Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta, uhapšen je posle vanrednog sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" do aerodroma u Minsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala "Nekstia Telegram", označenog kao eskstremistu u Belorusiji.

Protaševič je putovao avionom kompanije "Rajaner" iz Atine u Vilnjus, letelica je prinudno aterirala u Minsk zbog navodne dojave o bombi, ali specijalne službe nisu otkrile eksplozivnu napravu, preneo je ranije Tas.

Međutim, predstavnica Litvanskih aerodroma Lina Beisien izjavila je da je avion prinudno sleteo zbog konflikta između jednog putnika i člana posade i dodala da litvanska uprava za civilno vazduhoplovstvo nije imala informacije o bombi u letelici.

Vrhovni sud Belorusije označio je 20. oktobra 2020. godine kanal "Nekstia Telegram" kao ekstremistički, a njegovog osnivača Stepana Putila i glavnog urednika Romana Protaševiča optužio za organizovanje pobune i podsticanje na mržnju.

U februaru ove godine Belorusija je uputila Poljskoj zahtev za izručenje Putila i Protaševiča, a služba državne bezbednosti ih je stavila na listu lica uključenih u terorističke aktivnosti.

Prema beloruskim zakonima, Putilo i Protaševič bi mogli da budu osuđeni na zatvorske kazne do 15 godina.

Oglasio se i predsednik Litvanije Gitanas Nauzeda koji je zatražio da se Protaševič oslobodi. 

"Pozivam NATO i saveznike u EU da neodložno reaguju na pretnju koju predstavlja beloruski režim za međunarodno civilno vazduhoplovstvo. Međunarodna zajednica mora odmah da reaguje kako se ovako nešto više ne bi ponovljalo", poručio je litvanski predsednik, prenosi Rojters.

Ovim povodom se na Tviteru oglasila i opozicionarka Sviatlana Tsikhanouskaja koja je ovaj čin osudila.

"Raman Pratasević je beloruski novinar, fotograf, bloger i aktivista. Radio je kao fotograf za najveće beloruske medije, bio je saradnik u novinarskom programu Vacelav Hevel", napsiala je ona.

Član evropskog parlamenta iz Slovačke Vladimir Bilcik rekao je da je na vezi sa predsendikom Belorusije.

Komentari (0)

Evropa