Evropa

Nemački tužioci izvršili pretres u Ministarstvu finansija zbog istrage o pranju novca

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2021

-

16:36

Nemački tužioci izvršili pretres u Ministarstvu finansija zbog istrage o pranju novca
Nemački tužioci izvršili pretres u Ministarstvu finansija zbog istrage o pranju novca - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemački tužioci izvršili su danas pretres u ministarstvima finansija i pravosuđa u okviru istrage fokusirane na državnu agenciju za sprečavanje pranja novca, koja je pokrenuta zbog propusta Nemačke u borbi protiv finansijskog kriminala.

Istraga se sprovodi nad Finansijsko-obaveštajnom jedinicom (FIU) Ministarstva finansija, s ciljem da se utvrdi da li je toj agenciji sugerusano da ignoriše upozorenja banaka o sumnjivim plaćanjima ka Africi, prenosi Rojters uz opasku da je na čelu tog ministarstva socijaldemokratski kandidat za kancelara Olaf Šolc.

Pretres se dešava u odsudnom momentu za Šolca, koji prema istraživanju javnog mnjenja ima dobre šanse da postane novi nemački kancelar na nacionalnim izborima 26. septembra, dodaje britanska agencija.

Kritike na račun ministra Šolca

FIU se zajedno s nemačkim finansijskim regulatorom, Bafinom, koji je takođe pod Ministarstvom finansija, našao ranije na udaru kritika zbog neotkrivanja problema u platnoj kompaniji Vajerkard, koja je bankrotirala u najvećem nemačkom posleratnom finansijskom skandalu.

Opozicioni poslanici su, međutim, ubrzo prešli na kritikovanje ministra Šolca.

"Ovo je bezbednosni rizik za Nemačku. Potrebna nam je finansijska policija s kriminalističkom ekspertizom. Nemačka je raj za kriminalce", izjavio je poslanik Fabio De Masi.

Ministarstvo finansija je saopštilo da je povećalo broj zaposlenih u agenciji FIU sa 165 na više od 460 ljudi, kao i da je dalo toj jedinici veće nadležnosti i tehničke resurse. Dodalo je takođe da podržava istragu i napomenulo da sumnje nisu usmerene na zaposlene u ministarstvu.

Istraga dolazi u kritičnom trenutku, budući da napore Nemačke u borbi protiv pranja novca trenutno razmatra Radna grupa za finansijsku akciju (FATF), globalno telo koje okuplja zemlje od Sjedinjenih Država do Kine radi borbe protiv finansijskog kriminala, navodi Rojters.

Komentari (0)

Evropa