Evropa

Gradonačelnica Pariza želi da se kandiduje na predsedničkim izborima: "Učiniću sve za pravedniju Francusku"

Komentari

Autor: Euronews/Alice Tidey

13/09/2021

-

23:02

Gradonačelnica Pariza želi da se kandiduje na predsedničkim izborima: "Učiniću sve za pravedniju Francusku"
An Idalgo - Copyright Tanjug/AP Photo/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

An Idalgo, gradonačelnica Pariza, objavila je da će u okviru Socijalističke partije, pretendovati na kandidaturu na predsedničkim izborima u Francuskoj, zakazanim za april 2022. godine.

"Želim da učinim sve izgradim pravedniju Francusku. Hoću da sva francuska deca imaju prilike koje sam i ja imala", rekla je u obraćanju, aludirajući na to da je dete šoanskih imigranata izbeglih pod režimom Fransiska Franka.

Idalgo je gradonačelnica francuske prestonice od 2014. godine.

Međutim, francusko biračko telo je u velikoj meri okrenulo leđa socijalistima, još od predsedničkih izbora 2017. na kojima je pobedio centrista Emanuel Makron.

Tada je Socijalistička partija (PS) u prvom krugu glasanja završila na petom mestu, sa samo 6 odsto glasova.

Na parlamentarnim izborima koji su usledili, socijalisti su izgubili gotovo 270 mesta u skupštini - ostali su na manje od 30.

Veće plate i "veliki plan za bolnice"

U svom obraćanju biračima u nedelju, Idalgo je rekla da će, ako postane prva žena koja je na čelu Francuske, zagovarati jednakost plata.

Ona se takođe obavezala da će povećati plate, učiniti ekonomiju manje štetnom po okolinu, primeniti "veliki plan za bolnice" i sprovesti "uspešnu decentralizaciju", što bi podrazumevalo udaljavanje od Pariza i smeštanje lokalne vlasti u ruke lokalno izabranih zvaničnika.

"Petogodišnji mandat koji se bliži kraju trebalo je da ujedini Francuze, ali ih je podelio kao nikada do sada. Trebalo je da se reše društveni problemi, ali su oni još veći. Trebalo je da se zaštiti naša planeta, ali su ekologiji okrenuta leđa", poručila je Idalgo.

Socijalistička partija će izabrati svog kandidata putem primarnog sistema, otvorenog samo za 50.000 članova stranke.

Ako bude kandidat za predsednika, Idalgo će se suočiti sa mnogo konkurenata.

Francuska levica je veoma podeljena, a najmanje četiri druge stranke će izaći na izbore, uključujući populističku stranku "Pobunjena Francuska", Komunističku partiju, stranku "Radnička borba" i Zelene.

Makron tek treba da objavi svoju zvaničnu kandidaturu, a što je već učinila Marin Le Pen, a očekuje se da će to uraditi i neko iz Republikanske stranke. 

Kako ankete trenutno pokazuju, Makron i Le Pen će odmeriti snage u drugom krugu glasanja, dok će u prvom Idalgo biti na petom mestu.

Komentari (0)

Evropa