Evropa

Pooštravaju se mere u Evropi - Italija i Holandija uvode stroge antikovid mere i kovid propusnice

Komentari

Autor: Tanjug

17/09/2021

-

08:18

Pooštravaju se mere u Evropi - Italija i Holandija uvode stroge antikovid mere i kovid propusnice
Kovid propusnica - Copyright Tanjug/AP/Andrew Medićini

veličina teksta

Aa Aa

Italija i Holandija planiraju da uvedu strože mere u daljoj borbi sa koronavirusom, a "glavno oružje" u tome biće "zelene kovid propusnice".

U Holandiji će od 25. septembra za ulazak u barove, restorane, muzeje, pozorišta i druga kulturna dešavanja biti potrebno da se pokaže dokaz o izvršenoj vakcinaciji protiv koronavirusa.

Holandski parlament je u četvrtak uveče tesnom većinom odbacio zahtev kojim se poziva vlada te zemlje da promeni svoj stav u vezi sertifikata, a za koji je premijer Mark Rute rekao da je neophodan radi sprečavanja širenja novog talasa virusa, prenosi Rojters.


"Još uvek smo u opasnoj situaciji. Da ne uradimo ovo došli bi smo u veliki rizik", rekao je Rute.

Brojne političke stranke usprotivile su se uvođenju kovid propusnica, za koju smatraju da je "trik za stimulisanje vakcinacije" za koju je vlada ranije rekla da neće biti obavezna.

profimedia

 

Lider desničara Gert Vilders ocenio je da je ta odluka vlade besmislena, nepotrebna i pogrešna.


"To je prisilna vakcinacija i ona deli društvo", ocenio je on.

U Holandiji je bar jednom dozom protiv koronavirusa vakcinisano 17,5, odnosno oko 72 odsto građana, a iako istraživanje pokazuj da većina Holanđana podržava vladine mere, ideji o korona pasošu su se žestoko usprotivili protivnici vakcinacije.

Stroge antikovid mere i propusnice za sve zaposlene u Italiji

Italija takođe uvodi strože mere. Plan je uvođenje obavezne "zelene propusnice" za sve zaposlene, dokaz o vakcinaciji, negativnom testu ili oporavku od virusa, a nove mere vlade u Rimu prve su u Evropi i smatra se da su među najstrožijim u svetu.

Kako saznaje BBC, svako ko nema propusnicu biće suočen sa suspenzijom sa posla i mogućnošću da mu plata bude suspendovana nakon pet dana bez propusnice. Ova mera, koja bi trebalo da stupi na snagu 15. oktobra, ima za cilj povećanje vakcinacije u zemlji koja je inače teško pogođena širenjem korona virusa.

Zelene kovid propusnice su digitalno obrađeni dokumenti koji se već traže za ulazak na italijanske železničke stanice, bioskope, za odlazak u restorane, teretane i na bazene.

profimedia

 

Nastavno osoblje u obrazovnim institucijama u Italiji takođe mora da poseduje ove propusnice, a prema pisanju medija zbog neispunjavanja ove obaveze neki nastavnici su navodno vraćeni s posla.


Italijanska vlada odobrila je novi zakon kojim se ova obaveza uvodi u svim sektorima, a preduzeća i radnici koji budu uhvaćeni bez propusnice mogli bi da budu kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 1.500 evra.

Najavljujući ovu novu meru ministar zdravstva Italije Roberto Speranca ukazao je da će ona poboljšati epidemiološku bezbednost i proces imunizacije učiniti efikasnijim.

Uprkos protivljenja vakcinaciji glasne manjine Italijana, većina je podržali vladinu kampanju vakcinacije, pa je skoro 65% Italijana do sada potpuno vakcinisano, ali infekcije su ipak u porastu zbog širenja žarznije delta varijante virusa.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa