Evropa

Istraga u Turskoj: Jednomesčna beba greškom primila vakcinu protiv koronavirusa

Komentari

Autor: Index.hr

23/09/2021

-

19:31

Istraga u Turskoj: Jednomesčna beba greškom primila vakcinu protiv koronavirusa
Istraga u Turskoj: Jednomesčna beba greškom primila vakcinu protiv koronavirusa - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Jednomesečna beba u Turskoj greškom je primila vakacinu protiv covida-19, ali je dobro, rekao je doktor koji prati zdravstevno stanje deteta. Ovo je prvi poznat slučaj cepljenja novorođenčeta u svetu.

"Jednomesečna beba u julu je greškom dobila vakcinu protiv covida-19 umesto protiv hepatitisa", rekao je za AFP dečji infektolog s Egejskog univerziteta Zafer Kurugol koji prati malenog.

Kurugol je rekao da je zdravstveni radnik koji je davao vakcinu u okolini Izmira odmah uvidio grešku i obavestio nadležne.

Dete je odmah prevezeno u bolnicu u Egeju, gde je pregledano i praćen mu je srčani ritam.

Lekari su ga pratili nedelju dana i nisu otkrili nikakve negativne posledice.

"Napustio je bolnicu potpuno zdrav, kakav je i došao (...) Nije imao nuspojave koje ponekad imaju odrasli, poput povišene temperature. Majka je nastavila da ga doji", rekao je Kurugol.

Beba koja sada ima četiri meseca je zdrava i doktori ga redovno  pregledaju.

Beba razvila antitela

Pretrage su pokazale da je razvio antitela na covid-19, dodao je infektolog koji nije htio da kaže koju vakcinu je dete primilo.  

U Turskoj se trenutno daju dve vakcine Fajzer i KoronaVac.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na upit agencije AFP rekla da ispitivanja još traju, ali da "treba više dokaza o kratkoročnom i o dugoročnom delovanju infekcije virusom SARS CoV-2 kod dece, kako bi se utvrdile prednosti i rizici cepljenja mladih osoba".

Kompanija Fajzer ove nedelje je objavila da su kliničkim ispitivanjima koja upravo vodi obuhvaćena i deca od šest meseci.

Jedini podaci koje je Fajzer do sad objavio odnose se na vakcinaciju dece od pet do 12 godina protiv kovida.

Kurugol je na televiziji izjavio da je u zdravstvenim ustanovama "veći broj" beba greškom vakcinisan protiv koronavirusa i da će se uskoro objaviti studija o tim slučajevima.

Tursko ministarstvo zdravlja najavilo je istragu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa