Evropa

Raskorak između istoka i zapada - znatno veći broj vakcinisanih u zapadnim zemljama Evropske unije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC

01/10/2021

-

22:24

Raskorak između istoka i zapada - znatno veći broj vakcinisanih u zapadnim zemljama Evropske unije
Vakcinacija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sa skoro tri četvrtine odraslog stanovništva koje je potpuno vakcinisano protiv kovida 19, Evropska unija je među liderima u svetu po stopi vakcinacije. Međutim, statistiku kvari to što je obuhvat vakcinacije nejednak unutar Unije. 

Određene zemlje, uključujući Irsku, Maltu, Portugal i Dansku dostigle su stope vakcinacije od oko 90 odsto, pokazuju podaci Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC)

Sa druge strane su slučajevi Rumunije i Bugarske, gde je potpuno vakcinisano svega 33 odsto, odnosno 22 odsto odraslih.

Problem nije u nedostatku vakcina - sve države članice EU imaju jednak pristup odobrenim vakcinama (Fajzer/Bajontek, Moderna, AstraZeneka, Džonson i Džonson). 

Neke od zemalja EU su nabavile i vakcine drugih proizvođača. Na primer, u Mađarskoj su dostupne vakcine ruskog proizvođača Sputnjik.

Razlike između istoka i zapada

 U Rumuniji i Bugarskoj, postoji nekoliko razloga zašto se ljudi nisu vakcinisali u velikoj meri. Kada je Bugarska u pitanju, tamo će se u novembru održati treći parlamentarni izbori ove godine.

Stanovništvo te zemlje teško da je imalo vremena za bilo šta drugo - kampanje za promovisanje vakcinacije su u drugom planu. 

S obzirom na to da su se u pojedinim medijima pojavili i navodi o korupciji vlade, poverenje stanovništva je time dodatno opalo, piše CNN.

U Rumuniji, vlada je za slab odziv na vakcinaciju okrivila dezinformacije i teorije zavere koje kruže internetom, zbog kojih stanovništvo nema poverenja u vakcine.

Međutim, nemaju samo ove dve zemlje probleme sa nepoverenjem i slabim odzivom kada je vakcinacija protiv koronavirusa u pitanju - u Evropskoj uniji, čini se, može se uočiti podela na istok, gde je manje vakcinisanih i zapad, gde je stanovništvo većinski vakcinisano.

Ako se uzme u obzir procenat vakcinisanog stanovništva u zemljama EU, prvih 15 pripadaju onome što je nekad bio "Zapadni blok", dok poslednjih 10 čine bivše komunističke zemlje. Jedino Grčka na 17. mestu "remeti" ovaj trend.

Sve zapadne zemlje EU vakcinisale su u potpunosti više od 70 odsto stanovništva, izuzimajući Grčku - nijedna bivša komunistička država nije stigla do ovog procenta.

Komentari (0)

Evropa