Evropa

Protest desničara u Bukureštu zbog vladinih kovid mera

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2021

-

22:13

Protest desničara u Bukureštu zbog vladinih kovid mera
Protest desničara u Bukureštu zbog vladinih kovid mera - Copyright Tanjug AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Više od 5.000 krajnje desničarskih demonstranata protestovalo je danas u Bukureštu zbog predstojećih novih ograničenja za koje se vlasti nadaju da će suzbiti alarmantni porast infekcija kovida 19.

Učesnici koji su se okupili bez zaštitnih maski, blokirali su saobraćaj, a sa demonstracija koje je organizovala rumunska krajnje desničarska stranka AUR, danas je poručeno da su nova ograničenja i uvođenje kovid sertifikata isto što i uvođenje diktature, prenosi AP.

Nove vladine mere, koje treba da stupe na snagu u narednih nekoliko dana, podrazumevaju obavezu nošenja maske na javnim mestima i zatvaranje prodavnica u 22 časa, dok bi restorani ostali otvoreni sa pola kapaciteta, ali samo za osobe sa kovid propusnicama.

Dnevne infekcije kovid 19 u ovoj državi Evropske unije od 19 miliona stanovnika skočile su sa oko 1.000 dnevnih slučajeva pre mesec dana, na 12.590 novih slučajeva, koliko je zabeleženo danas, a to je najveći dnevni broj infekcija u Rumuniji od početka pandemije.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Porast stavlja bolnice u zemlji pod ozbiljan pritisak jer jedinice za intenzivnu negu dostižu skoro pune kapacitete na nacionalnom nivou.

Rumunija je u potpunosti vakcinisala samo 33,5 odsto svih odraslih građana, što je čini drugom najmanje vakcinisanom državom EU posle Bugarske, a do sada je zabeleženo više od 37.390 potvrđenih smrtnih slučajeva od kovid 19.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa