Evropa

Atina na nogama: Masovni štrajkovi zbog kontroverznog zakona, blokiran saobraćaj, otkazani letovi

Komentari

Autor: Tara Tomović

06/05/2021

-

13:13

Atina na nogama: Masovni štrajkovi zbog kontroverznog zakona, blokiran saobraćaj, otkazani letovi
Atina na nogama: Masovni štrajkovi zbog kontroverznog zakona, blokiran saobraćaj, otkazani letovi - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Grčka se i danas po drugi put za nedelju dana suočava sa novim štrajkovima i protestima zaposlenih u javnom sektoru zbog nove kontroverzne reforme Zakona o radu.

24-časovni štrajk zaustavio je saobraćaj (osim autobusa) i napravio potpuni kolaps u Atini, ali i rad javnih službi, saobraćanje trajekata. Više letova je takođe otkazano ili pomereno zbog štrajka kontrolora letenja.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Predlog zakona inače uvodi mogućnost fleksibilnog radnog vremena, utvrđuje pravila o radu na daljinu i garancije protiv seksualnog uznemiravanja na radnom mestu.

Portparolka vlade Aristotelija Peloni izjavila je juče da reforma „usklađuje zakone sa stvarnim potrebama zaposlenih danas“.

Tanjug AP/Petros Giannakouris

 

Ministar rada Kostis Hacidakis rekao je da novi propisi omogućavaju zaposlenima da pregovaraju sa poslodavcem o mogućnosti povećanja radnih sati u jednom delu godine i uzimanju više odmora.

Opozicione stranke, međutim, smatraju da je reforma „bolan korak unazad“ po pitanju radnih prava, a kritičari kažu da formalizuje eksploataciju prekovremenih sati od strane nesavesnih šefova, što je već praksa godinama.

 

Komentari (0)

Evropa