Evropa

Majka uhapšenog Protaševiča: "Molim vas, čujte vrisak mog srca. Spasite Romana i sve ostale ljude koje su mučili"

Komentari

Autor: Euronews, B.G.G.

27/05/2021

-

20:42

Majka uhapšenog Protaševiča: "Molim vas, čujte vrisak mog srca. Spasite Romana i sve ostale ljude koje su mučili"
Majka uhapšenog Protaševiča: "Molim vas, čujte vrisak mog srca. Spasite Romana i sve ostale ljude koje su mučili" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji Romana Protaševiča, beloruskog novinara, koji je nakon prinudnog sletanja aviona kompanije "Rajaner" uhapšen u Minsku, pozvali su danas međunarodnu zajednicu da učini više kako bi se zaustavila "zla taktika" predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i spasili njihovog sina.

Protaševič, prognani disident i otvoreni kritičar Lukašenkovog režima, i njegova devojka Sofija Sapega uhapšeni su u Minsku nakon što je njihov avion, zbog navodne sumnje o podmetnutoj bombi, sleteo u Belorusiju pre četiri dana.

profimedia

Natalija Protaševič je pozvala vlade širom sveta da im pomognu

Iako je navodno avion prizemljen zbog sumnje o podmetnutoj bombi, i dalje nisu pruženi dokazi koji bi potkrepili tu tvrdnju, a međunarodni lideri optužili su Belorusiju da je pravi razlog - hapšenje novinara.

Govoreći na konferenciji za novinare, Protaševičevi roditelji, Natalija i Dmitrij Protaševič, poručili su da su sigurni da je njihov sin mučen, te su pozvali lidere širom sveta da pojačaju sankcije protiv Belorusije i zatraže Romanovo puštanje na slobodu.

Obraćajući se novinarima, Natalija Protaševič je pozvala vlade širom sveta da im pomognu. 

"Molim vas, čujte vrisak mog srca. Užasna je situacija u kojoj se nalazimo", podvukla je ona na konferenciji za novinare, te dodala:

"Sve što je želeo bilo je da pomogne svojoj zemlji, svojim sugrađanima. Molimo vas za vašu podršku u širenju (ovih) informacija".

Ona je dodala i da se na video snimku koji je objavljen neposredno posle hapšenja može videti da je njen sin bio mučen u pritvou.

"Moj sin Roman je očigledno pretučen. Poznajem svog sina. Znam njegove osobine. Naravno, nisam lekar, ali mu je ispod sve šminke koja mu je naneta verovatno slomljen nos, imao je ožiljak na vratu. Lice mu je izgledalo kao da ga neko vreme muče", istakla je ona.

Koliko su Protaševičevi roditelji upoznati, njihovom sinu i novinaru nije dozvoljeno da ima posetioce, uključujući lekare.

profimedia

"Svaki dan čekanja se računa"

Dmitrij Protasevič, Romanov otac veruje da mu se krije lokacija na kojoj se njegov sin nalazi "jer Lukašenkova administracija želi da sakrije strašne stvari koje čine ljudima".

Romanova majka je dodala da se plaši da se i mnoga druga "mlada pametna omladina" suočava sa istim tretmanom kao i njen sin, te je pozvala međunarodne vlade sa "nekakvim uticajem na Lukašenka" da uskoče "kako bi mogao da prestane da muči divnu bistru omladinu i zaustavi sve od zlih stvari koje on trenutno čini".

"Svaki dan čekanja se računa", rekla je, dodajući: "Molim vas, spasite mog sina i sve ostale ljude koji su mučeni“.

Romanov otac je dodao da je potrebno preduzeti dalje mere, uključujući sankcije, protiv Belorusije.

U međuvremenu je rekao da veruje da bi "zatvaranje beloruskog vazdušnog prostora moglo sprečiti da se dogode i druge slične situacije".

Osvrćući se na nedeljne događaje, rekao je da je boravak u "vazdušnom prostoru Belorusije prilično opasan".

Podsetimo, Lukašenko je juče rekao da nije znao da se novinar Roman Protaševič nalazi u avionu kome je naređeno da sleti u Minsk, ali da bi izdao naređenje o prizemljenju da je to znao.

On je i optužio one koji ne žele dobro njegovoj zemlji i rekao da pokušavaju da "zadave" Belorusiju, javila je novinska agencija Belta i to to je inače bio prvi njegov komentar nakon prinudnog sletanja putničkog aviona "Rajanera", koje je izazvalo međunarodno negodovanje, preneo je Rojters. Rekao je i da je Roman Protasevič kovao zaveru za "krvavu pobunu", te optužio Zapad da je protiv njega vodio "hibridni rat".

Komentari (0)

Evropa