Evropa

Grčka obećala da će povezati energetsku mrežu Egipta sa Evropskom unijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2021

-

15:19

Grčka obećala da će povezati energetsku mrežu Egipta sa Evropskom unijom
Grčka obećala da će povezati energetsku mrežu Egipta sa Evropskom unijom - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis

veličina teksta

Aa Aa

Grčka se danas obavezala da će povezati Egipat sa energetskim tržištem Evropske unije podvodnim kablom koji će prenositi električnu energiju preko Mediterana.

"Egipatska veza sa Evropom biće Grčka", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis nakon razgovora u Atini sa egipatskim predsednikom Abdulom Fatahom el Sisijem:

"Tražimo diverzifikaciju izvora energije, a Egipat takođe može postati snadbevač električnom energijom, koju će uglavnom proizvoditi sunce".

Dogovor dolazi u jeku globalne energetske krize, koja je povećala cenu prirodnog gasa, nafte i drugih goriva. Micotakis je najavio da će projekat biti "most između Egipta i Evrope, omogućavajući Kairu da preuzme ključnu ulogu u energetskoj bezbednosti u vreme velikih turbulencija na ovom tržištu".

Egipat je prošle nedelje potpisao odvojene sporazume sa Grčkom i Kiprom o uspostavljanju podvodnih interkonektora iako detalji o predloženim poduhvatima nisu razrađeni.

Sastanku u Atini pridružio se i predsednik Kipra Nikos Anastasijades, čime je obeležena deveta runda razgovora lidera tri zemlje.

Grčka nastoji da proširi energetsku saradnju preko Sredozemlja s Egiptom i Izraelom, dok sa Turskom nastavlja sukob oko pomorskih granica i prava na istraživanje morskog dna.

Štaviše, Micotakis je optužio Tursku da nastavlja s neprijateljskom politikom prema Atini zbog spora.

"Težnje Turske na račun njenih suseda u istočnom Mediteranu očigledno predstavljaju pretnju miru u širem regionu", rekao je on.

Turska optužuje Grčku za postavljanje nerazumnih zahteva za eksploataciju mora, potvrđujući jurisdikciju u oblastima koje okružuju više ostrva u blizini njene obale. Atina kaže da želi da reši spor na međunarodnom sudu.

Inače, ranije ove godine, Grčka je podvodnim kablom završila energetsku vezu između južnog Peloponeza i ostrva Krit.

Komentari (0)

Evropa