Evropa

Salvini: Suđenje protiv mene je nadrealno kad dolazi Ričard Gir iz Holivuda da svedoči

Komentari

Autor: Tanjug

23/10/2021

-

16:27

Salvini: Suđenje protiv mene je nadrealno kad dolazi Ričard Gir iz Holivuda da svedoči
Mateo Salvini i Ričard Gir - Copyright Tanjug/AP/Gregorio Borgia, AP/Charles Sykes

veličina teksta

Aa Aa

U Palermu je danas održano ročište na suđenju lideru italijanske desničarske stranke Liga Mateu Salviniju zbog optužbi za otmicu, jer je 2019. sprečio pristajanje spasilačkog broda s migrantima u italijanskim vodama.

"Odbrana granice zemlje, bezbednost, čast i dostojanstvo nije samo dužnost ministra već i svih ostalih. Suđenje zbog toga što sam obavljao svoju dužnost je nadrealno", rekao je Salvini, tadašnji ministar unutrašnjih poslova.

On je naglasio da je samo vršio svoju dužnost i ocenio da je sudski postupak protiv njega krajnje neozbiljan, jer će svedočiti i holivudski glumac Ričard Gir, prenosi Rojters.

Sud je danas odobrio listu svedoka među kojima će biti nekadašnji premijer Ðuzepe Konte, drugi visoki političari, kao i holivudski glumac Ričard Gir koji je tada bio u Italiji i pridružio se španskoj nevladinoj organizaciji "Proaktiva open arms" koja je pomagala migrantima.

"Ričard Gir dolazi da svedoči koliko sam loš"

"Recite mi sad koliko može da bude ozbiljno suđenje na kojem Ričard Gir dolazi iz Holivuda da svedoči o tome koliko sam ja loš", rekao je Salvini.

Španska nevladina organizacija tvrdi da će Gir moći da posvedoči o uslovima na brodu koji je bio 19 dana kod ostrva Lambeduza, pre nego što je tužilaštvo naložilo evakuaciju migranata.

Salvini je ponovio da je samo vršio svoju dužnost i naveo da je španski brod, koji je odbio da ode u Španiju, počinio krivično delo.

"Ako Španija da svoju zastavu brodovima a ne uspeva da ih kontroliše, onda je tu problem", rekao je on.

Ako bude proglašen krivim Salvini bi mogao da bude osuđen na 15 godina zatvora, a presuda bi mu donela i zabranu obavljanja javne funkcije.

Komentari (0)

Evropa