Evropa

Litvanija vratila 180 ilegalnih migranata u Belorusiju

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2021

-

14:59

Litvanija vratila 180 ilegalnih migranata u Belorusiju
Litvanska državna granična služba bezbednosti - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Litvanska granična policija prisilno je vratila više od 180 migranata iz azijskih i afričkih zemalja, koju su pokušali da uđu ilegalno sa beloruske teritorije, saopštila je granična služba Litvanije.

Oko 183 migranta pokušala su da uđu u Litvaniju na nekoliko graničnih regiona, što je rekordan broj ilegalnog pokušaja ulaska u zemlju od avgusta, piše Tass.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Litvanije, granična policija nije koristila oružje dok je branila graničnu teritoriju od ilagalnih ulazaka.

Ukupno je privedeno više od 4.000 ilegalnih migranta na granici sa Belorusijom od početka godine, što je 50 puta više u odnosu na 2020. godinu.

Vilnjus smatra da je migracionu krizu pokrenuo Minsk i gleda na to kao napad Belorusije na Litvaniju.

profimedia

 

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je, sa druge strane, optužio nedavno Poljsku i Litvaniju da sprovode specijalne operacije kako bi ustanovile kanale za transport migranata u Nemačku i Francusku.

"Trenutno je na našim državnim granicama prisutna jedna od ključnih hibridnih pretnji. Poljska i Litvanija namerno optužuju Belorusiju da navodno veštački proizvodi migrantsku krizu", rekao je Lukašenko, prenosi Tass.

Dodao je da te dve zemlje istovremeno uspostavljaju kanale za prelazak migranata u Nemačku i Francusku, čime "u ogromnoj meri i cinično krše ljudska prava".

Mas: Lukašenko koristi migrante da bi vršio pritisak na EU

Nemački ministar Hajko Mas rekao je nedavno da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko koristi ilegalne migrante kako bi vršio pritisak na Evropsku uniju.

Mas je na sastanku inostranih poslova EU u Luksemburgu rekao da je Lukašenko "šef državne transportne mreže ilegalnih miganata", piše Tass.

Mas tvrdi da Lukašenko koristi izbeglice kao sredstvo pritiska na evropske zemlje i takođe je optužio Minsk za suzbijanje opozicije i kršenje ljudskih prava, a političku situaciju u Belorusiji je opisao kao "dramatičnu".

Nemačka savezna policija ranije je saopštila da je početkom avgusta više od 4.300 ilegalnih migranata, uglavnom iz Iraka, Sirije i Irana, stiglo sa teritorije Belorusije i Poljske.

Poljske vlasti su ranije donele odluku da se uvede vanredno stanje u regionima na granici sa Belorusijom zbog migrantske krize.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa