Evropa

Merkel priznala svoju najveću korona-grešku: To je bio najslabiji trenutak u borbi protiv pandemije

Komentari

Autor: Tanjug

25/10/2021

-

11:41

Merkel priznala svoju najveću korona-grešku: To je bio najslabiji trenutak u borbi protiv pandemije
Angela Merkel - Copyright Tanjug/AP/Aris Oikonomou

veličina teksta

Aa Aa

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je najslabiji trenutak u borbi protiv pandemije bio zaštita staračkih domova prošle zime, kada je najmanje 30.000 ljudi umrlo od zaraze korona virusom.

Merkel je u intervjuu za dnevnik "Ziddojče cajtung" kazala da se radilo o fazi zbog koje je i dalje tužna.

"Na Božić prošle godine, kada smo već imali testove, predugo su trajali napori vlade, dok je u staračkim i domovima za negu uveden režim testiranja u cilju zaštite štićenika", objasnila je ona.

Kazala je da je lično pokušala oko Božića u telefonskim razgovorima da pomogne u uvođenju testova.

"I pored toga je predugo trajalo dok je testiranje primenjeno. To je bio najslabiji trenutak u borbi protiv pandemije", istakla je Merkel.

Inače, lideri Evropske unije okupljeni na samitu u Briselu 21. i 22. oktobra internom ceremonijom pozdravili su se sa  Angelom Merkel. Nemačka kancelarka koja uskoro odlazi sa te funkcije ispraćena je aplauzom, a njen odlazak i promena vlasti u Berlinu neće biti od važnosti samo za tu zemlju, već i za celu EU. 

Na tek završenom samitu vrhunac su dostigli problemi Evropske unije sa kojima se suočavala prethonih nekoliko nedelja. Glavna tema bio je sukob Brisela i Varšave, koji je kulminirao odlukom poljskog Ustavnog suda prema kojoj su neki delovi sporazuma Evropske unije nespojivi sa Ustavom Poljske.

Osim toga, dok se još bori sa pandemijom koronavirusa, EU potresa i energetska kriza, a lideri su se dogovorili o nizu akcija koje bi trebalo da na kratki rok ublaže, a dugoročno zaštite, privredu i građane od skoka cena energije.

Među svim tim problemima, provejavalo je to što to bio poslednji samit EU za Angelu Merkel, kancelarku najveće, najbogatije i najuticjanije zemlje Unije koja je važila je i za svojevrsnog lidera bloka. Zbog toga su mnogi analitičari postavili pitanje budućnosti Unije posle Angele Merkel, ali i uloge predsednika francuske Emanuela Makrona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa