Evropa

U Nemačkoj menjaju zakon tako da korona mere mogu da se uvode i bez proglašenja vanredne situacije

Komentari

Autor: Jutarnji

28/10/2021

-

08:18

U Nemačkoj menjaju zakon tako da korona mere mogu da se uvode i bez proglašenja vanredne situacije
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Tri stranke koje pregovaraju o novoj nemačkoj Vladi izgleda da ne nameravaju da produže vanrednu epidemiološku situaciju. One žele da parlamenti dobiju veću ulogu u odlučivanju o merama, piše Deutsche Welle. Nemački socijaldemokrati, zeleni i liberali su, prema pisanju medija, saglasni oko toga da treba okončati vanrednu epidemiološku situaciju proglašenu zbog korone.

Te tri stranke su juče počele detaljne pregovore o novoj Vladi, s idejom da u prvoj sedmici decembra izglasaju Olafa Šolca za kancelara, piše Jutarnji. Prema pisanju nemačkih medija, već u sredu neki od vodećih zvaničnika tri stranke razgovarali su o prekidu "epidemiološkog stanja od nacionalnog značaja", te su razmotrali kako da se saveznim pokrajinama i dalje omoguće primenu pravila 3G u skladu s kojim u većinu objekata mogu da uđu samo vakcinisani, testirani i oni koji su preležali koronavirus, ili pak pravilo 2G (ograničeno samo na vakcinisane i one koji su preležali koronu).

Kako kaže šef Zastupničkog kluba SPD Rolf Mutcenih, budući koalicioni partneri bi hteli da promene Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti, tako da vanredna epidemiološka situacija više nije potrebna za neke mere. Prema pisanju nekih medija, uvelo bi se prelazno pravilo do kraja marta iduće godine. Agencija AFP prenosi da će pokrajinama biti omogućeno da i bez proglašavanja vanredne situacije propišu obvezno nošenje maske, držanje odstojanja, 2G ili 3G pravilo, prikupljanje kontakata od mušterija ili gostiju ugostiteljskih objekata te održavanje nastave pod određenim uslovima.

AFP prenosi da tri stranke planiraju i na iduću godinu produže pravilo prema kojem roditelji imaju pravo na po 30 dana plaćenog bolovanja zbog brige o bolesnoj deci (60 dana za samohrane roditelje), umesto ranijih 10 dana.

"Vanredno stanje ne sme da preraste u redovno stanje. Moramo da uspostavimo novu normalnost, i to što pre moguće", rekao je Voker Vising, glavni sekretar FDP-a i dodao da odluke ponovo mora da  donosi nemački Bundestag, a ne samo savezna vlada sa širokim ovlašćenjima.

Stanje epidemije je parlament prvi put proglasio u martu prošle godine, i od tada je ono više puta produžavano. Ono omogućava saveznoj i pokrajinskim vladama donošenje obuhvatnih mera bez konsultovanja parlamenta.

To stanje ističe 24. novembra i, po svemu sudeći, neće biti produženo. Iako SPD, zeleni i liberali još nisu potpisali koalicioni ugovor, novi saziv parlamenta je već konstituisan, a u njemu ove tri stranke imaju komotnu većinu, piše Deutsche Welle.

Komentari (0)

Evropa