Evropa

Spor oko prava na ribolov: London pozvao francuskog ambasadora na razgovor

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

21:08

Spor oko prava na ribolov: London pozvao francuskog ambasadora na razgovor
Spor oko prava na ribolov: London pozvao francuskog ambasadora na razgovor - Copyright EPA/ VICKIE FLORES

veličina teksta

Aa Aa

Britanska vlada saopštila je danas da će pozvati na razgovor francuskog ambasadora u Londonu u znak protesta zbog postupaka Francuske u sporu oko prava na ribolov nakon Bregzita.

"Naložila sam ministarki za Evropu Vendi Morton da sutra pozove francuskog ambasadora u Velikoj Britaniji na razgovor kako bi objasnio razočaravajuće i nesrazmerne pretnje upućene Velikoj Britaniji i ostrvima u Lamanšu", rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras, preneo je Rojters.

Britanska vlada je saopštila ranije danas da je francuska zaplena jednog britanskog ribarskog broda i izdavanje verbalnog upozorenja drugom plovilu "razočaravajuha i neproporcionalna" odluka usred eskalacije spora oko prava na ribolov nakon Bregzita.

Reakcija je razočaravajuća i nesrazmerna, i nije ono što bismo očekivali od bliskog saveznika i partnera, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Vlada u Londonu je saopštila da pretnja Francuske da će zabraniti britanskim ribarskim brodovima dolazak u neke francuske luke predstavlja kršenje međunarodnog prava, zbog čega je obećala da će uzvratiti ako Pariz nastavi sa tim potezom.

Francuska je juče objavila da će od sledeće nedelje zabraniti britanskim ribarskim čamcima pristup nekim francuskim lukama ako se ne postigne dogovor sa Velikom Britanijom u sporu oko dozvola za ribolov.

Ona je, takođe, sugerisala da bi mogla da ograniči snabdevanje energijom ostrva u Lamanšu, zavisnih od Britanske krune koja leže uz obalu Francuske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa