Evropa

Veliki protest u Ljubljani, demonstranti zahtevaju vanredne izbore

Komentari

Autor: RTV Slovenije/Euronews

28/05/2021

-

21:16

Veliki protest u Ljubljani, demonstranti zahtevaju vanredne izbore
Veliki protest u Ljubljani, demonstranti zahtevaju vanredne izbore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Oko 40.000 ljudi prema izveštaju RTV Slovenije protestovalo je večeras u Ljubljani nezadovoljnih vladom. Protest je protekao mirno, a za bezbednost demontranata brinulo je više od 100 policajaca, ali i zdravstveni inspektori koji su nadgledali primenu mara protiv epidemije.

Protest pod nazivom "Sveslovenački ustanak za prevremene izbore" počeo je na Prešernovom trgu da bi demonstranti nakon šetnje uspostavili „novi“ Trg Republike - budući da je pravi policija ogradila.

profimedia

 

Skup je prošlog petka prvi najavio pokret koji stoji iza „biciklističkih“ protesta, kada je vladi postavljen ultimatum da podnese ostavku ili se suoči sa masovnom „pobunom“ do raspisivanja vanrednih izbora.

profimedia

 

 

"Biciklistima"  su se danas pridružili i predstavnici opozicionih stranaka, sindikata , studenti, penzioneri, ekološke organizacije, akademska zajednica, muzičari i umetnici i marginalizovane grupe, javila je TV Slovenije.

profimedia

 

U izjavi za medije pre protesta, pet sindikalnih organizacija podsetilo je na odsustvo socijalnog dijaloga u zemlji i, po njihovom mišljenju, na sistematsko i namerno kršenje pravila o funkcionisanju Ekonomskog i socijalnog saveta. 

Podršku demonstrantima izrazili su, između ostalih, Alternativna akademija, Forum za demokratiju, Pokret za društvenu odgovornost i Odbor za pravedno i solidarno društvo.

Policija je poručila da je reč o neprijavljenom skupu i pozvala učesnike da postupaju u skladu s preporukama, uz upozorenje da će intervenisati u slučaju izgreda i incidenata.

Četiri slovenačke opozicione stranke nisu uspele sa inicijativom u parlamentu da pokrenu postupak opoziva Janše pred Ustavnim sudom zbog kršenja zakona i ustava. 

Posle celodnevne rasprave, 42 poslanika glasala su za , a 44 su bila protiv. Za uspeh ustavne žalba potrebna je većina u skupštini od 90 članova, odnosno najmanje 46 poslanika.

Stranke optužuju Janšu za kršenje ustava i zakona, vršenje pritiska na nezavisne medije i nezavisna državna tela, ali i loše upravljanje zdravstvenom krizom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Komentari (0)

Evropa