Evropa

Francuska odobrava trudnicama rad od kuće

Komentari

Autor: Euronews

28/05/2021

-

22:11

Francuska odobrava trudnicama rad od kuće
Francuska odobrava trudnicama rad od kuće - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U pokušaju da se izbori sa sve nižim natalitetom, Francuska priprema izmenu zakona kojom će se trudnicama omogućiti da u trećem tromesečju trudnoće rade na daljinu.

Iako i dalje važi za jednu od država sa najvišim natalitetom u Evropi (1,84 deteta po ženi), Francuska je u poslednjih godinu dana zabeležila demografski pad kakav se ne pamti od Drugog svetskog rata. U toj zemlji je 2020. rođeno 740.000 dece, što je 1,8 odsto manje u odnosu na prethodnu godinu. Tako mali broj nije zabeležen od 1945. godine.

Međutim, ono što je mnogo više zabrinulo parlamentarce te zemlje su podaci koje je objavio Nacionalni zavod za statistiku, prema kojima je u decembru 2020. godine, devet meseci nakon početka pandemije, zabeležen pad broja rođenih za sedam procenata u odnosu na decembar 2019, a u januaru ove godine čak za 13 procenata u odnosu na prethodni januar, prenosi RTS.

Stoga je većinska Makronova Republika u pokretu predložila zakon koji će trudnicama omogućiti rad na daljinu u poslednjim mesecima trudnoće. Time žele, kažu, ne samo da motivišu žene da budu majke, već i da ih poštede ponekad napornog i dugog putovanja od kuće do posla i nazad, i da izbegnu opasnosti od eventualnog spontanog pobačaja.

Predlog, koji je podnet kao amandman na zakon o "ekonomskoj i profesionalnoj ravnopravnosti", već su odobrili poslanici Nacionalne skupštine, a sada čeka samo konačnu ratifikaciju.
 
Uprkos tome, među parlamentarcima ima i onih koji traže da se on povuče jer, u teoriji, pravo na rad na daljinu za trudnice u Francuskoj već postoji, te da je praksa rada na daljinu stvar dogovora između poslodavca i radnika.

Predlagači pojašnjavaju da bi amandman omogućio zaposlenoj trudnici, koja to želi, da koristi rad na daljinu dvanaest nedelja pre porodiljskog odsustva, pod uslovom da se njeni zadaci mogu obavljati van prostorija poslodavca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa