Evropa

Sarkozi odbio da odgovara na pitanja na suđenju saradnicima optuženim za zloupotrebu javnih fondova

Komentari

Autor: Tanjug

02/11/2021

-

16:27

Sarkozi odbio da odgovara na pitanja na suđenju saradnicima optuženim za zloupotrebu javnih fondova
Nikola Sarkozi - Copyright AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi odbio je danas da kao svedok odgovara na pitanja na suđenju svojim nekadašnjim saradnicima koji su optuženi za zloupotrebu javnih fondova kako bi finansirali ugovore o ispitivanju javnog mnjenja, javlja danas francuski BFM TV.

"Kao predsednik Republike, ne odgovaram sudu, već francuskom narodu", prenosi BFM Sarkozijevu izjavu.

Sarkozi, koji ima predsednički imunitet u ovom slučaju, prvobitno je rekao da se neće pojaviti kao svedok nakon što je dva puta osuđen ove godine u odvojenim slučajevima, podseća Rojters.

Sud je, međutim, naredio 66-ogodišnjem Sarkoziju, koji je bio predsednik od 2007. do 2012, da se pojavi kao svedok na suđenju o ispitivanjima javnog mnenja, koja su naručena dok je bio na čelu države.

Sarkozi je danas nazvao nalog sudije "neustavnim" i "potpuno nesrazmernim".

Petorici bivših saradnika i pomoćnika Sarkozija u periodu od 2007. do 2012. godine, kada je bio na čelu Francuske, sudi se po optužbama za favorizovanje, zaveru i zloupotrebu javnih fondova oko sklapanja ugovora sa kompanijama za ispitivanje javnog mnjenja u vrednosti od 7,5 miliona evra.

Prema Ustavu Francuske, predsednik ima imunitet za dela počinjena tokom njegovog mandata, ali se time ne isključuje da može da se pojavi kao svedok na suđenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa