Evropa

Micotakis: Sada kada imamo vakcine, nema više zatvaranja

Komentari

Autor: Mega

04/11/2021

-

12:58

Micotakis: Sada kada imamo vakcine, nema više zatvaranja
Kirijakos Micotakis - Copyright AP/Olivier Hoslet

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis je u intervjuu za grčku televiziju Mega rekao da ova zemlja neće ponovo uvoditi lockdown, posebno ne sada kada postoje vakcine, uprkos trenutno lošoj epidemijskoj situaciji.

"Ne mislim da je pandemija gotova. Suočavamo se sa četvrtim talasom koji se pre svega tiče nevakcinisanih", rekao je on i uporedio situaciju sa stanjem od pre godinu dana.

"Čvrsto stojim pri tome da neće biti zatvaranja iz jednostavnog razloga što je u ovom trenutku troje od četvoro ljudi u zemlji uradilo ispravnu stvar i bilo bi nepravedno nametati ograničenja uz ogromnu cenu hvatanja u koštac sa problemom manjine. Nijedna evropska zemlja ne sledi ovu taktiku", dodao je.

Micotakis poručuje i da je obavezna vakcinacija iscrpela svoje granice i naglasio da ne treba meriti slučajeve brojem urađenih testova, već njihovom pozitivnošću i pritiskom na zdravstveni sistem.

"Trenutno još imamo pritisak u zdravstvenom sistemu i siguran sam da ćemo prebroditi i ovaj talas jer svi talasi u nekom trenutku dostižu vrhunac. Smatram da su mere koje smo preduzeli sasvim dovoljne", napomenuo je i rekao da "sada kada Grčka ima vakcine, zatvaranja više neće biti".

Premijer Grčke je poručio da na ulazima u crkve često nema nikoga i da bi, ako postoji način da se tako nešto sprovede, bio spreman o tome da razgovara.

Podsetimo, Grčka je pre nekoliko dana pooštrila mere za nevakcinisane kojima će sada trebati negativan test za obavljanje gotovo svih radnji u javnim prostorima.

U Grčkoj je vakcinisano 73 odsto odraslog stanovništva.

Komentari (0)

Evropa