Evropa

Tenzije na granici zbog rudnika lignita: Poljska ministarka dolazi u Prag nakon optužbi za korišćenje vode

Komentari

Autor: Euronews

05/11/2021

-

21:12

Tenzije na granici zbog rudnika lignita: Poljska ministarka dolazi u Prag nakon optužbi za korišćenje vode
Tenzije na granici zbog rudnika lignita: Poljska ministarka dolazi u Prag nakon optužbi za korišćenje vode - Copyright Wikimedia/Atalanta

veličina teksta

Aa Aa

Poljska ministarka zadužena za klimu i životnu sredinu Ana Moskva posetiće u petak Prag kako bi se nastavili razgovori i smirile tenzije između dve zemlje nastale zbog rudnika lignita Turov blizu granice sa Češkom.

Češka tvrdi da se preko rudnika Turov odvodi voda iz sela u blizini granice sa Poljskom.

U maju je Evropski sud pravde naredio da se obustave radovi u rudniku, a kasnije je kaznio Poljsku sa 500.000 evra dnevno zbog ignorisanja zabrane.

Varšava kaže da Turov i susedna elektrana proizvode oko sedam odsto energije u zemlji i osvetljavaju milione domaćinstava.

Hiljade poljskih rudara uglja demonstriralo je prošlog meseca ispred suda EU u Luksemburgu protiv zatvaranja rudnika Turov.

Varšava kaže da je ponudila kompromis Pragu, ali razgovori do sada nisu doneli rešenje. U međuvremenu, Poljska je takođe optužena da je odstupila od sporazuma COP26 o prestanku upotrebe uglja.

Više od 20 zemalja potpisalo je obećanje za nove ili ranije rokove na klimatskoj konferenciji UN u Glazgovu.

Poljska je drugi najveći korisnik uglja u Evropi posle Nemačke, a nekoliko sati ranije se činilo da bi zemlja EU mogla da pomeri taj rok za najmanje deceniju.

"Energetska sigurnost i osiguranje radnih mesta za nas su prioritet", dodala je Moskva

Komentari (0)

Evropa