Evropa

Sudbina migranata zarobljenih između Belorusije i Poljske: Dani puni neizvesnosti, rizika i straha

Komentari

Autor: Eurnews, Valeri Gorijat

07/11/2021

-

13:26

Sudbina migranata zarobljenih između Belorusije i Poljske: Dani puni neizvesnosti, rizika i straha
Sudbina migranata zarobljenih između Belorusije i Poljske: Dani puni neizvesnosti, rizika i straha - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Sudbine migranata u pograničnoj zoni koja se nalazi između Belorusije i Poljske je neizvesna, dani su puni straha a brorba je neprestana, javlja reporterka Euronews-a koja je zajedno sa nekoliko članica nevladine organizacije "Fondacija Okalin" provela četiri dana u takozvanoj "borbenoj zoni".

Nakon što je Evropska unija uvela sankcije Minsku prošlog juna zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava, na granici Belorusije i EU nastala je nova humanitarna kriza koja se ne smiruje.
Evropski lideri optužuju vladu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je uzvratila guranjem hiljada migranata u susedne severoistočne zemlje koje zapravo predstavljaju njegov odgovor sankcijama.

Međutim, ovo političko natezanje čelnika Belorusije i EU zapravo se "slomilo" na leđima migranata i njihovu sudbinu učinilo još neizvesnijom. 

Euronews

 

Ovo je bio povod da međunarodna dopisnica Euronews-a Valeri Guarit otpuje u Poljsku kako bi se uverila kakvo je pravo stanje na terenu i razgovara sa lokalnim stanovništvom.

Kako je izvestila, kada je stigla na granicu, zatekla je od ranije poznati scenario prelska sa vojnih na kontrolne punktove u zonanama sukoba i razgovor sa pograničnom policijom.

Euronews

 

Kako javlja, novinarima i Nevladinim organizacijama zabranjen je ulazak u zapečaćen prostor, u kojem može da cirkuliše samo lokalno stanovništvo i snage bezbednosti. 

Sa druge strane, javlja ona, grupe migranata uspevaju da se probiju pored ograde od bodljikave žice koja je duž granice tri kilometara i pokušavju da se probiju do daljeg puta za Evropu. Mnogi od njih, javlja ona, pokušavaju da izbegnu granične patrole koje imaju pravo da ih vrate u Belorusiju ukoliko ih uhvate.

Igra mačke i miša

Reporetrka Euronews-a provela je čeiti dana sa tri aktivistkinje koje su danonoćno u pripravnosti pokušavajući da pomognu migrantima koji šalju SOS poruke.

Prvi dan nije bio uspešan jer je mladi Avganistanac, koji je najpre tražio pomoć, odbio da izađe iz skloništa. On se, prenosi ona, plašio da će ga vidiet pogranična policija. Reporerka javlja da su mu aktivistikinje samo ostavile hranu u šumi i tiho se sklonile. Međutim, mladić je na kraju ipak bio uhapšen.  

Euronews

 

Još jedna grupa Sirijaca je tih dana izašla iz zabranjene zone. Bili su iscrpljeni, pokisli i drhtali su od hladnoće. Pokazali su pocepanu odeću rekavši da su je pocepali psi beloruskih vojnika. Jedan od njih se i onesvestio zbog iscrpljenosti. Njegovi saputnici rekli su da su ga vojnici u Belorusiji tukli i udarali u leđa. 

Za Euronews kažu da znaju da rizikuju da ih poljska granična policija ponovo vratila nazad, ali dodaju da su spremni da rizikuju kako bi došli do zemalja EU.

Euronews

 

Nakon što su dobili hranu, piće i toplu odeću morali su ponovo da nestanu jer je u tom trenutku naišla pogranična policija.

Reporterka Euronewsa kaže da je ovo samo jedna od mnogo sličnih priča i sudbina koje proživljavaju migranti koji su spremni da stave sve na kocku, uključujući i život, kako bi došli do zemalja u kojima bi mogli da ga, ukoliko ga sačuvaju, žive dostojanstveno.

Komentari (0)

Evropa