Evropa

I Sankt Peterburg je odlučio da drugačije postupa sa koronom - za ove ljude vakinacija je obavezna

Komentari

Autor: AP; T.T.

12/11/2021

-

12:20

AP

veličina teksta

Aa Aa

Sankt Peterburg je od srede uveo obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 za starije od 60 godina i one koji pate od hroničnih bolesti i tako postao još jedan region koji je uveo ovakvu meru.

Još 21. juna 2021. godine 12 od 85 ruskih regiona uspostavilo je obavezne uslove za vakcinaciju i uvelo ograničenja za nevakcinisane osobe. U regiji Baškortostan je do 2. jula moralo da bude vakcinisano 60 odsto državnih služenika, dok je to bio slučaj do 17. avgusta u Kemerovskoj oblasti. U Lenjingradskoj oblasti je 1. septembra vakcinisano 80 odsto zaposlenih u određenim sektorima, a u Moksvi 60 odsto njih do 15. avgusta. Slična je situacija bila i u oblasti Moskovskog regiona, Neneckog, Nižnji Novgoroda, Sahalinske oblasti, Tverskog regiona, Tursle i Habarovske teritorije.

Stanovnici drugog po veličini ruskog grada Sankt Peterburga u bilo kojoj od dve kategorije mogu da dobiju prvu dozu pre 15. decembra, a drugu pre 15. januara sledeće godine.

Medicinska volonterka Natalija Gavrušina rekla je da je nakon što su vlasti učinile vakcinaciju obaveznom za uslužne radnike, veći je broj vakcinisanih što je izazvalo duge redove u centru za vakcinaciju u kojem je ona radila.

Ruska operativna grupa za koronavirus u sredu je registrovala još jedan dan rekordne smrtnosti, čak 1.239, u odnosu na rekord od utorka 1.211.

Prema zvaničnicima, u sredu je zabeležno 1.239 srmtnih slučajeva od koronavirusa i 38.058 registrovanih novih infekcija.

Zamenica premijera Tatjana Golikova rekla je da je vlada "zabrinuta" zbog rasta stope smrtnosti.

Jesenji porast broja zaraženih i smrtnih slučajeva u Rusiji dolazi usred niske stope vakcinacije, "labavog" stava javnosti prema preduzimanju mera predostrožnosti i prethodne nevoljnosti vlade da pooštri ograničenja.

Ruski zvaničnici su do sada prijavili 8,9 miliona potvrđenih infekcija i 250.454 smrtnih slučajeva - daleko najveći broj preminulih u Evropi, za koji neki stručnjaci kažu da je zapravo i mnogo veći.

 

Komentari (0)

Evropa