Evropa

Makron na Pariskom forumu o miru: Verujem u efikasni multilateralizam

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

23:22

Makron na Pariskom forumu o miru: Verujem u efikasni multilateralizam
Makron na Pariskom forumu o miru: Verujem u efikasni multilateralizam - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Verujem u multalteralizam, u efikasni multilateralizam i smatram da treba da ga ojačamo i učinimo legitimnijim i efikasnijim, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron na Pariskom forumu o miru.

"U krizama, legitimitet našeg odgovora je napadnut, ojačavanje multilateralizma jeste donošenje konkretnih odgovora, nove forme delovanja, nove koalicije", istakao je on.

Makron je rekao da nam je potrebna saradnja koja ujedinjuje države, kompanije, međuvladine organizacije, regionalne strukture, nevladine organizacije, aktiviste, akademike, kako bi se borili protiv velikog izazova.

On je naveo da je Pariski forum o miru rođen 11. novembra 2018. godine na stogodišnjicu Prvog svetskog rata i da je srećan da su SAD ponovo u klubu multikulturalizma jer veruje da je to pravo mesto za SAD, kao i za sve nas.

Govoreći o onome što se dogodilo pre godinu dana, predsednik francuske je rekao da je konsenzus koji je postignut imao nekoliko ciljeva i da je prvi od njih da se stvori univerzalni odgovor na pandemiju.

"Tokom protekle godine učinili smo mnogo kada je reč o zemljama u razvoju, da ubedimo bogate zemlje da dele vakcine, prešli smo milijardu doza koje je prvobitno obećao G7 i sada treba da idemo još više", kazao je Makron.

Prema njegovim rečima, na afričkom kontinentu se vakcniše 10 puta manje ljudi, kao i na Pacifiku, na Karibima, u Aziji, kojima treba pokloniti više vakcina.

Drugo, rekao je predsednik Francuske, treba ponovo da uvedemo transparentnost o tome koliko je doza vakcina obezbeđeno, moramo da znamo ko daje vakcine i gde one odlaze i moramo da uspostavimo pomoć za primarnu zaštitu zdravlja.

"Treba da pronađemo način da se borimo protiv pandemije na svim kontinentima i zbog toga je prioritet da smo u mogućnosti da proizvedemo vakcine u zemljama sa malim i srednjim prihodima", naglasio je Makron.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

Afričkom kontinentu je potrebno 20 procenata svetskog broja vakcina, a ima proizvodni kapacitet od dva odsto, naveo je on.

"Treba da povećamo proizvodne kapacitate i tehnološki transfer, treba da povećamo transparentnost vezanu za lance snabdevanja, parterstvo, kako ne bi bilo barijera i potreban nam je sličan mehanizam za rano upozoravanje protiv kriza pod liderstvom SZO", dodao je Makron.

On je naveo da je u proteklih godinu dana, mnogo toga učinjeno u borbi protiv pandemije, ali da je pred nama još puno toga što treba učiniti.

Makron je naveo primer afričkog kontinenta, Balkana, zatim Azije koja nije imala dobvoljno vakcina i istakao da je potrebno biti solidaran.

Druga obaveza koju smo prihvatili je da smanjimo loš kvalitet.

"Tokom protekle godine imamo napredak, koji se činio nemoguć.

Treba zajedno da radimo na inovativnim rešenjima, treba nam međunarodna solidarnost za fer globalizaciju", naglasio je predsednik Francuske.

Kada je reč o krizi, rekao je Makorn, veoma važno je govriti o obrazovanju, a kriza je uticala na milijardu i po mladih dečaka i devojčica, a najmanje 11 miliona neće ponovo ići u školu, posebno u Africi.

"Treba da se borimo da više investiramo u obrazovanje", istakao je on.

Prema Makronovim rečima, migracije su jedna od posledica, ali treba da razmislimo kako da finansiramo naše međunarodne organizacije, na severu je sve starije stannovništvo, a na jugu porodice sa više dece, to dovodi do sve većih tenzija.

Obaveze prema klimi

Treća stvar koju je pomenuo o kojoj je bilo reči prošle godine je obaveza prema klimi i biodiverzitetu.

"Neću reći da je beznadežno, uvek postoji više obaveza, više akcija koje se mogu preduzeti, želim da pružim punu podršku pregovaračima u Glazgovu", naveo je predsednik Francuske.

On je naveo da ćemo videti rezultate vezane za dva kriterijuma - kolektivni kapacitet izbegavanja prelaska globalnog zagrevanja za više od 1,5 stepeni i kolektivne mogućnosti da se održi obećanje kada je reč o klimatskoj pravdi.

"U proteklih godinu dana uspeli smo da resinhronizujemo borbu protiv globalnog zagrevanja i biodiverziteta", poručio je Makron i dodao da mora biti nastavljena borba protiv klimatskih promena i fer finansiranje.

"I poslednja stvar je borba za fundamentalna prava i vrednosti demokratije", rekao je predsednik Francuske.

"Borba za ljudska prava nije vezana samo za pojedine kulture, govorimo o principima, dostojanstvu žena, kvalitetu odnosa izemeđu žena i muškaraca, slobodi govora, slobodi veroispovesti, borbi protiv svih formi ksenofobije, antisemitizmu, regionalnim vrednostima", naglasio je Makron.

Prema njegovim rečima, svet je danas suočen sa kršenjem prava svakoga dana, milioni ljudi na svetu su raseljeni, žive u strašnim uslovima.

Borbom za ljudska prava branimo prava dece, broimo sva naša prava u svetlu totalitarizma, rekao je Makron i istakao da smo uprkos pandemiji mnogo napredovali, ali da je problem to što se ne krećemo dovoljno brzo.

Predsednik Francuske je naglasio da treba usvojiti najefikasniji multilateralizam u cilju kontorole naoružanje i saradnje između super sila u borbi protiv svetske dezorganizacije.

 

Komentari (0)

Evropa