Evropa

Migrantska kriza ne jenjava - Velika Britanija poslala vojnike na granicu Poljske i Belorusije

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Gardijan

12/11/2021

-

18:50

Migrantska kriza ne jenjava - Velika Britanija poslala vojnike na granicu Poljske i Belorusije
Migrantska kriza ne jenjava - Velika Britanija poslala vojnike na granicu Poljske i Belorusije - Copyright Tanjug AP/Leonid Shcheglov/BelTA pool photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Velika Britanija je poslala tim od destoro vojnika koji bi trebalo da pomognu Poljacima da ojačaju svoju granicu sa Belorusijom, naročito na mestima gde je stacioniran veći broj migranata koji pokušavaju da se probiju do zemalja EU.

Vojnici su, piše Gardijan, stigli u četvrtak i očekuje se da će tamo biti nekoliko dana. Njihov posao će biti da pomognu da se popravi oštećena ograda, koju su urušili upravo migranti tokom nasilnog preslaska.

"Velika Britanija i Poljska imaju dugu istoriju prijateljstva i saveznici su u NATO-u. Mali tim pripadnika oružanih snaga Velike Britanije raspoređen je nakon sporazuma sa poljskom vladom da istraži kako možemo da pružimo inženjersku podršku za rešavanje aktuelne situacije na granici sa Belorusijom", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Velike Britanije.

Gardijan dalje navodi da je Britanija planirala da objavi misiju sledeće nedelje, međutim vesti o raspoređivanju su procurile, a zatim ih je na Tviteru potvrdio poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak, koji je rekao da je cilj "saradnja na jačanju granične ograde".

 

 

Inače, NATO je kritikovao Belorusiju zbog tenzija na granici sa Poljskom. U saopštenju se navodi da je "Severoatlanski savet oštro osudio nastavak instrumentalizacijeiregularne migracije koju je veštački stvorila Belorusija kao deo hibridnih akcija usmerenih protiv Poljske, Litvanije i Letonije u političke svrhe", navodi se u saopštenju NATO-a.

Napeto na granici - grupa migranata navodno probila žicu i ušla u Poljsku

Inače, beloruska pogranična služba saopštila je danas da se grupa od stotinak migranata kreće ka improvizovanom kampu na granici sa Poljskom.

"Kretanje velike grupe izbeglica duž državne granice ka improvizovanom kampu primećeno je danas oko 11 sati", rekao je portparol komiteta za državnu granicu Belorusije Anton Bihkovski za TASS.

Osim toga, grupa migranata na beloruskoj granici probila se u Poljsku i kreće se duž poljske ograde, javlja Sputnjik. Izbeglice su oštetile ogradu od bodljikave žice na prelazu Bruzgi, a poljska policija je sve snimala.

Uz povike, izbeglice su dotrčale do metalne ograde iza koje se već nalaze poljske snage bezbednosti. Kako navodi reporter beloruskog izdanja, u Poljsku se probilo oko 150-200 migranata, a poljske snage bezbednosti nisu preduzimale nikakve korake da zaustave prodor izbeglica, već su snimale šta se dešava.

S druge strane, poljski portal rmf24.pl navodi da su na metar i po od kampa u Kuznici, beloruski vojnici okupili veliku grupu migranata i nisu im dozvolili da se vrate u kamp već ih teraju da hodaju pored ograde.

Takođe, evropski mediji prenose da su se na internetu čak pojavile mape koje sugerišu kako da migranti stignu do Nemačke zaobilazeći Poljsku. Nova ruta bi vodila kroz Ukrajinu.

Tanjug/AP/Olivier Hoslet

 

Inače, Gardijan je pre dva dana pisao da je zbog migrantske krize koja eskalira nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila od predsednika Rusije Vladimira Putina da interveniše, i to je učinila dan nakon što je poljski premijer optužio ruskog predsednika da utiče sve ono što se dešava na granici Poljske i Belorusije. 

Nakon ovog razgovora, Kremlj je saopštio da je Putin "predložio da se uspostavi komunikacija o problemima koji su nastali u direktnim kontaktima predstavnika država članica EU sa Minskom".

Takođe se navodi da su se Putin i Merkelova saglasili da budu u kontaktu po tom pitanju.

Podsetimo da su Rusija i Belorusija poznate kao bliski saradnici, a Nemačka je željena destinacija migranata koji ostaju zaglavljeni na spoljnim granicama Evropske unije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa