Evropa

Grčki ugostitelji protestuju širom zemlje, traže pomoć vlade zbog koronavirusa

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2021

-

20:14

Grčki ugostitelji protestuju širom zemlje, traže pomoć vlade zbog koronavirusa
Grčki ugostitelji protestuju širom zemlje, traže pomoć vlade zbog koronavirusa - Copyright Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Udruženja ugostitelja u Grčkoj organizovala su štrajkove i proteste širom zemlje, tražeći obnavljanje finansijske pomoći od vlade zbog efekata pandemije koronavirusa.

Brojni restorani, kafići, barovi i tradicionalne taverne u Atini ostali su danas zatvoreni, uključujući i one u Plaki, boemskoj četvrti grčke prestonice, prenosi AP. Demonstranti u Solunu postavili su prazan mrtvački sanduk ispred zgrade vlade, dok su u Patri, nosili crne balone.

Došlo je do kraćeg sukoba na mitingu u centru Atine, kada je policija zaustavila demonstrante koji su blokirali saobraćaj u blizini premijerove zvanične rezidencije. Jorgos Kavadas, lider najvećeg grčkog udruženja malih privrednika, rekao je da ugostiteljska preduzeća traže poreske olakšice i subvencije za zakupnine od vlade.

"Podržavamo mere javnog zdravlja, ali nam je potrebna i pomoć. Nemojmo zaboraviti da su u poslednjih 20 meseci ugostiteljski objekti bili zatvoreni najmanje devet, a oni bez prostora na otvorenom ne primaju goste 12 meseci. Novac koji je izgubljen nikada neće biti vraćen, tako da je jasno da moramo ozbiljno da razgovaramo", rekao je on za grčku državnu televiziju.

Grčki mediji izveštavaju o najvećem broju novozaraženih koronavirusom i najvišoj stopi smrtnosti od posledica tog virusa u poslednjih šest meseci. Vlada je ponovo uvela neka ograničenja, koja se odnose na otprilike trećinu populacije, koja je još nevakcinisana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa