Evropa

Optužnica u Mađarskoj protiv muškarca koji je planirao teroristički napad, zakleo se na vernost Islamskoj državi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/11/2021

-

13:18

Optužnica u Mađarskoj protiv muškarca koji je planirao teroristički napad, zakleo se na vernost Islamskoj državi
Mađarska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 22-godišnjeg muškarca jer je prošle godine planirao da izvede islamistički teroristički napad sa jednim saučesnikom, saopšteno je danas iz tužilaštva u Budimpešti.

U saopštenju se navodi da se optuženi, za koga su tužioci rekli da je prešao u islam u budimpeštanskoj džamiji u junu 2020. godine, obavezao na lojalnost Islamskoj državi u proleće 2021. godine, prenosi Rojters.

Tužilaštvo tvrdi da je optuženi muškarac planirao da izvrši napad u nameri da zastraši žitelje Evrope, kao i da je sa neimenovanim saučesnikom razgovarao o mogućim načinima izvršenja terorističkog čina.

"Prema optužnici, 22-godišnji mladić je u junu 2020. u džamiji u Budimpešti primio islamsku veru, a do proleća 2021. godine već je postao sledbenik radikalnog, džihadističkog trenda islama i pristalica terorističke organizacije Islamske države. Kasnije je položio zakletvu na vernost terorističkoj organizaciji Islamska država tako što je sam napravio zastavu terorističke organizacije, stavio je na zid svoje sobe, a zatim izgovorio tekst zakletve na engleskom jeziku", navodi tužilaštvo.

Različiti scenariji napada podrazumevali su da okrivljeni automobilom "pokosi" pešake u jednom odmaralištu pored jezera Balaton u Šiofoku, a da njegov saučesnik detonira bombu sa ekserima u Budimpešti.

Uhapšeni muškarac se tereti i da je vršio pripreme za nabavku komponenti za izradu bombe.

U saopštenju tužilaštva je potvrđeno da su mađarske specijalne jedinice i tužilaštvo raskrinkali planirani napad u junu ove godine.

Komentari (0)

Evropa