Evropa

Poljska: Belorusija autobusima odvodi migrante sa granice

Komentari

Autor: Tanjug

17/11/2021

-

13:52

Poljska: Belorusija autobusima odvodi migrante sa granice
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnik poljske vlade je izjavio danas da beloruske vlasti autobusima odvoze migrante koji su dane proveli u improvizovanom kampu na beloruskoj strani istočne granice Poljske.

"Dobio sam informaciju da je Lukašenko obezbedio prve autobuse u koje se migranti ukrcavaju i odlaze. Kamp kod Kuznice se polako prazni", izjavio je Mačej Vasik, zamenik poljskog ministra unutrašnjih poslova, a prenosi agencija AP.

Nije jasno gde su odvedeni, a informacije koje su izneli zvaničnici je teško proveriti zbog ograničenja sa kojima se novinari suočavaju u radu sa obe strane granice, ocenjuje agencija AP.

Irak je apelovao na svoje građane da se vrate kući, govoreći im da je put u EU zatvoren. Prvi letovi zakazani su za četvrtak.

Beloruska državna novinska agencija Belta javila je da je migrantima obezbeđeno sklonište u logističkom centru na granici, čime im je posle mnogo dana omogućeno da spavaju u zatvorenom prostoru, a ne u šatorima na otvorenom.

Od 8. novembra, velika grupa ljudi sa Bliskog Istoka zaglavljena je na graničnom prelazu sa Poljskom u nadi da će ući u Evropsku uniju.

Većina njih beži od sukoba ili beznađa kod kuće i ima za cilj da stignu do Nemačke ili drugih zapadnoevropskih zemalja.

Belorusija: Oko 2.000 izbeglica ostalo na granici

Beloruski pogranični komitet saopštio je danas da se oko 2.000 izbeglica nalazi kod belorusko-poljske granice od kojih je nekima obezbeđen smeštaj prethodne noći.

"Prošlu noć su proveli na tri lokacije. Oko 1.000 njih provelo je noć u relativno prihvatljivim uslovima: u logističkom centru nedaleko od granice", navodi se u saopštenju Komiteta, prenosi TAS S.

Smeštaj je obezbeđen za žene, decu i ljude koji su bili posebno ugroženi od strane poljskih snaga, dodaje se.

 

Preostale izbeglice ostale su nedaleko od graničnog prelaza ili u improvizovanom kampu u šumi.

Belorusija je u ponedeljak odlučila da obezbedi smeštaj nekim migrantima na drugom mestu. Takođe su, kako navode, obezbedili topli obrok za izbeglice u logističkom centru i kampu, dok su nevladine organizacije obezbedile humanitarnu pomoć.

Četvoro migranata zatražilo je lekarsku pomoć, navodi se u saopštenju.

Rusija bi mogla da reši krizu

Rusija ima veliki potencijal da pruži značajan doprinos naporima za rešenje migrantske krize na poljsko-beloruskoj granici, izjavio je danas bivši poljski predsednik, nobelovac Leh Valensa.

"Ako Rusija želi, red bi mogao da se uspostavi odmah. Znamo kakva je to sila, kakvu moć ima u odnosu na Belorusiju i šire", rekao je on za TAS S.

On ponavlja da bi Rusija mogla da reši krizu i dodaje da mu nije jasno zašto Moskva pokazuje nespremnost.

Ove godine poljski graničari su sprečili više od 35.000 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Belorusije, a tenzije rastu svakodnevno jer se nekoliko hiljada migranata i dalje nalazi na toj granici.

Komentari (0)

Evropa