Evropa

U Grčkoj najgora epidemijska situacija u poslednjih šest meseci

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

13:01

U Grčkoj najgora epidemijska situacija u poslednjih šest meseci
U Grčkoj najgora epidemijska situacija u poslednjih šest meseci - Copyright AP Photo/Yorgos Karahalis; Michael Varaklas

veličina teksta

Aa Aa

Grčka poslednjih nekoliko dana beleži najviše stope preminulih i zaraženih u poslednjih šest meseci. Juče su zabeležna 6.682 nova slučaja, 87 ljudi je preminulo, dok se na respiratorima nalazi 561 osoba.

Kako se broj novoobolelih povećavao, tako je i vlada pooštravala mere, ostavljajući sve manje prostora nevakcinisanima, koji čine trećinu populacije u Grčkoj. Oni sada mogu da odlaze samo na posao (uz obavezu testiranja), do supermarketa i apoteke.

Ipak, isključivanje jedne trećine populacije iz normalnih društvenih tokova izazvalo je nezadovoljstvo ugostitelja koji traže da im država ponovo isplaćuje finansijsku pomoć.

Štaviše, brojni restorani, kafići, barovi i tradicionalne taverne u Atini ostali su danas zatvoreni, uključujući i one u Plaki, boemskoj četvrti grčke prestonice, prenosi AP.

Demonstranti u Solunu postavili su prazan mrtvački sanduk ispred zgrade vlade, dok su u Patri, nosili crne balone.

Došlo je i do kraćeg sukoba na mitingu u centru Atine, kada je policija zaustavila demonstrante koji su blokirali saobraćaj u blizini premijerove zvanične rezidencije.

pixabay

 

Vladini savetnici za javno zdravstvo predlažu stroža ograničenja za preduzeća, a državni zvaničnici bi trebalo da odluče kasnije ove nedelje da li će te predloge i primeniti.

Jorgos Kavadas, lider najvećeg grčkog udruženja malih privrednika, rekao je da ugostiteljska preduzeća traže poreske olakšice i subvencije za zakupnine od vlade.

"Podržavamo mere javnog zdravlja, ali nam je potrebna i pomoć. Nemojmo zaboraviti da su u poslednjih 20 meseci ugostiteljski objekti bili zatvoreni najmanje devet, a oni bez prostora na otvorenom ne primaju goste 12 meseci. Novac koji je izgubljen nikada neće biti vraćen, tako da je jasno da moramo ozbiljno da razgovaramo”, rekao je on za grčku državnu televiziju.

Trenutna ograničenja se odnose na čak jednu trećinu zemlje koja je nevakcinisana.

 

Komentari (0)

Evropa