Evropa

Moravjecki najavio niz razgovora u Evropi zbog migrantske krize na granici Poljske i Belorusije

Komentari

Autor: Tanjug

20/11/2021

-

17:40

Moravjecki najavio niz razgovora u Evropi zbog migrantske krize na granici Poljske i Belorusije
Mateuš Moravjecki - Copyright AP/John Thys

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da će održati niz razgovora u Evropi o pritisku migranata na granici Evropske unije sa Belorusijom, krizi za koju očekuje da će se nastaviti.

Moravjecki je rekao da se sutra sastaje sa svojim kolegama iz članica EU Litvanije, Letonije i Estonije, koje su, takođe, pogođene pritiskom migranata poslednjih meseci, ali u manjoj meri, preneo je AP. Tokom naredne sedmice, on će otputovati u pojedine evropske države, ali nije naveo u koje.

Premijer Poljske je na Fejsbuku napisao da je reč o veoma ozbiljnoj geopolitičkoj situaciji, koja zahteva mnogo diplomatskih napora, jer veliki broj migranata sa Bliskog istoka ostaje u Belorusiji i nastavlja sa pokušajima da se probije u Poljsku, članicu EU.

Poslednji pokušaji dogodili su se u sinoć kada su migranti bacali kamenje i koristili suzavac protiv poljskih graničara i policije, saopštila je Poljska granična straža.

"Zbog toga ću otići u neke evropske zemlje da bih govorio o međunarodnoj krizi izazvanoj postupcima (beloruskog predsednika) Aleksandra Lukašenka", naveo je Moravjecki.

"Nažalost, postoje brojni znaci koji ukazuju na to da će se ova geopolitička kriza nastaviti još mnogo meseci, pa i godina", istakao je Moravjecki.

Belorusija: Poljska primenila silu na granici

Beloruski Istražni komitet identifikovao je 109 ljudi prema kojima su poljske snage primenile silu na belorusko-poljskoj granici u utorak 16. novembra, rekao je Igor Černjak, načelnik odeljenja Istražnog komiteta za region Grodno.

"Do danas je to nedvosmisleno utvrđeno i potvrđeno od strane stručnjaka da je poljska strana koristila vodene topove, suzavac, šok bombe i hemikalije protiv izbeglica", naveo je Istražni komitet, preneo je dnevnik "SB Belorusija danas".

Identifikovali smo 109 osoba, uključujući 22 žene i 15 dece i ispitali smo ih kao žrtve. Njih 10 (dece) su veoma mali", rekao je istražitelj.

Prema navodima odeljenja Istražnog komiteta, u regionu Grodno je u toku krivični postupak za pet slučaja nasilja koje su poljske i litvanske snage koristile nad migrantima, preneo je TASS.

U dva slučaja, to što im nije ponuđena pomoć rezultovalo je njihovom smrću, dodao je dnevnik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa