Evropa

Prva premijerka Švedske podnela ostavku samo nekoliko sati nakon što je izabrana

Komentari

Autor: Euronews

24/11/2021

-

18:00

Prva premijerka Švedske podnela ostavku samo nekoliko sati nakon što je izabrana
Prva premijerka Švedske podnela ostavku samo nekoliko sati nakon što je izabrana - Copyright Tanjug AP/Pontus Lundahl/TT via AP

veličina teksta

Aa Aa

Samo nekoliko sati nakon što je izabrana za prvu ženu premijera u Švedskoj, Magdalena Anderson je podnela ostavku nakon što njen predlog budžeta nije prošao, a stranka Zelenih napustila koalicionu vladu.

"Postoji ustavna praksa da koaliciona vlada treba da podnese ostavku kada jedna stranka ode", rekla je novinarima socijaldemokrata Anderson i dodala:

"Ne želim da vodim vladu čiji će legitimitet biti doveden u pitanje"

Andersonova je rekla da se nada da će uskoro ponovo biti izabrana na tu funkciju kao šefica manjinske vlade koju čine samo socijaldemokrate.

U turbulentnom nizu događaja, Anderson je postala prva žena izabrana na mesto premijera u Švedskoj nakon što je u poslednjem trenutku postigla dogovor sa levicom o povećanju penzija u zamenu za podršku na današnjem glasanju.

Ali, mala Partija centra je tada povukla podršku njenom predlogu budžeta, zbog ustupaka levici, ostavljajući je sa nedovoljno glasova za prolazak u parlamentu.

Parlament je umesto toga usvojio alternativni budžet koji su predstavili opozicioni konzervativni umereni, demohrišćani i ekstremne desničarske švedske demokrate.

Fatalni udarac je usledio kada je lider Zelenih Per Bolund rekao da njegova stranka ne može da toleriše opozicioni "istorijski budžet, koji je prvi put sastavljen sa krajnjom desnicom", i da napušta vladu.

Predsednik parlamenta Andreas Norlen rekao je da je prihvatio ostavku Magdalene Anderson i da će kontaktirati lidere stranaka pre nego što u četvrtak donese odluku o tome kako dalje.

 

Komentari (0)

Evropa