Evropa

Francuska zabranila platformu "Wish" zbog kršenja propisa o bezbednosti proizvoda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/11/2021

-

12:15

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Francuska vlada je naredila svim velikim pretraživačima poput Gugla, Binga, ali i aplikacijama poput prodavnica aplikacija da uklone sajt za kupovinu "Wish" jer ta platforma krši propise o bezbednosti proizvoda.

Više od 50 odsto proizvoda koji su testirani nije prošlo kontrolu, a za 95 odsto igračaka ne zna se poreklo proizvoda, niti proizvođač.

Pored toga, 45 odsto igračaka je procenjeno kao opasno (mali elementi su se lako skidali, uz rizik da budu progutani i izazovu gušenje), a kod 90 odsto električnih uređaja primećen je rizik od izazivanja požara. Na ovoj platformi se prodaje i bižuterija, a 62 odsto je procenjeno kao opasno.

Odluku o zabrani "Wish" platforme je doneo francuski Direktorat za konkurenciju, pitanja potrošača i kontrola pravila prodaje. Francuski ministar finansija rekao je da nema razloga da se toleriše onlajn ono što nije dozvoljeno ni u radnjama. Vlasnicima, čak, preti i zatvorska kazna ali i novčana kazna u visini od 10 odsto ukupnog profita.

"Wish" je zapretio kontramerama, i rekli su da će početi pravni postupak kojim žele da ospore pravnu odluku francuske vlade.

U pitanju je treća po veličini onlajn prodavnica u SAD, sa godišnjim prihodom od oko 1,9 milijardi dolara. Ukupna vrednost kompanije procenjena je na 11,2 mlijarde dolara.

Komentari (0)

Evropa