Evropa

Češki predsednik Zeman imenovao Fijalu za premijera

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

28/11/2021

-

13:36

Češki predsednik Zeman imenovao Fijalu za premijera
Petr Fijala - Copyright Tanjug AP/Petr David Josek

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Češke Miloš Zeman imenovao je danas Petra Fijalu, lidera alijanse desnog centra, za novog predsednika vlade na ceremoniji koju je vodio iz kabine od pleksiglasa, jer je utvrđeno da je pozitivan na kovid 19.

Fijala predvodi blok od pet opozicionih partija centra i desnog centra koje su pobedile na oktobarskim izborima i srušile premijera Andreja Babiša i njegove saveznike, prenosi Rojters.

Nova vlada Češke će, nakon kolapsa velikog snabdevača električnom energijom, morati da se uhvati u koštac sa energetskom krizom i novim talasom zaraza korona virusom koji preti da preplavi bolnice, navodi agencija.

Koalicija je saopštila da planira da preradi državni budžet za 2022. godinu kako bi smanjila veliki deficit.

Podsetimo, Zeman otpušten je juče iz vojne bolnice u Pragu, u koju je vraćen nakon što je u četvrtak utvrđeno da je pozitivan na koronavirus. Sedamdesetsedmogodišnji Zeman već je jednom pre dva dana bio otpušten iz bolnice, posle više od mesec dana lečenja, ali je tamo ponovo primljen samo nekoliko sati kasnije, nakon što je bio pozitivan na testu na koronavirus.

"Predsednik je dobio monoklonska antitela, standardni tretman za osobe koje pripadaju rizičnim grupama. On je u potpunosti vakcinisan protiv kovid-19, uključujući i treću dozu, i ne ispoljava nikakve simptome bolesti", saopštila je bolnica, prenosi AP.

Zeman je hitno prevezen u bolnicu 10. oktobra, dan nakon izbora za Donji dom parlamenta i lečen je na odeljenju intenzivne nege, a njegovo stanje je pripisano neodređenoj hroničnoj bolesti. Zemanov kabinet saopštio je juče da će on biti pušten u predsedničku palatu u Laniju, zapadno od Praga.

Komentari (0)

Evropa