Evropa

Francuska blizu usvajanja odluke o uvođenju zatvorskih kazni za školsko nasilje

Komentari

Autor: Euronews, AFP

03/12/2021

-

11:52

Francuska blizu usvajanja odluke o uvođenju zatvorskih kazni za školsko nasilje
Francuska blizu usvajanja odluke o uvođenju zatvorskih kazni za školsko nasilje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski poslanici odobrili su predlog novog zakona kojim se školsko nasilje tretira kao kriminal i uvodi dodatna obuka za nastavnike kako bi znali da spreče maltretiranje učenika.

Predloženi zakon tretiraće nasilje u školama kao specifičan kriminalni prestup za koji će moći da se terete učenici, ali i školsko osoblje.

Oni koji budu proglašeni krivim suočiće se sa novčanom kaznom u visini do 45.000 evra i tri godine kazne zatvora ako se utvrdi da je žrtva zbog maltretiranja odsustvovala sa nastave ili posla osam dana.

Međutim, kazna će moći da se podigne i na deset godina zatvora i 150.000 evra novčane kazne ako se desi da žrtva izvrši samoubistvo ili pokuša da se ubije. Kompanije koje drže socijalne platforme moraće da prate da se na njihovim mrežama ne širi kultura nasilja.

Podrška Emanuela Makrona

Predsednik Emanuel Makron založio se za jačanje odgovora države na maltretiranje davanjem veće podrške roditeljima i povećavanjem broja mesta gde bi mladi ljudi mogli da se obrate i gde bi ih čuli.

Nacrt zakona usvojio je donji dom parlamenta dok će njegovo prvo čitanje biti u Nacionalnoj skupštini u sredu. Zatim će zakon da ide u Senat gde će glasanje biti održano u februaru.

Francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke rekao je da podržava što je načinjen važan korak u sprečavanju širenja nasilja u školama.

Statistika kaže da jedan od deset učenika u Francuskoj trpi neki vid nasilja u školi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa