Evropa

Bivši ministar ekonomije Portugala pritvoren zbog korupcije

Komentari

Autor: Tanjug

14/12/2021

-

16:26

Bivši ministar ekonomije Portugala pritvoren zbog korupcije
Manuel Pinjo - Copyright EPA/OLIVIER HOSLET

veličina teksta

Aa Aa

Bivši portugalski ministar ekonomije Manuel Pinjo pritvoren je danas u sklopu istrage o navodnoj korupciji povezanoj sa elektrodistributivnom mrežom "EDP Energias de Portugal" iz 2007. godine, kada je bio član vlade, izjavio je njegov advokat Rikardo Sa Fernandeš.

Portugalski javni tužilac optužio je bivšeg direktora EDB mreže Antonija Mešiju i bivšeg direktora podružnice "EDP Renovaveis", Žoaa Manša Neta pre četiri godine zbog sumnje za korupciju u koju je umešan i Pinjo, preneo je Rojters.

Pinjo je bio ministar ekonomije između 2005. i 2009. godine, a dvojica direktora su konstantno negirala krivično delo.

Pinjov advokat je izjavio da njegovog klijenta ispituje istražni sudija, a pritvaranje je nazvao "ozbiljnom zloupotrebom moći".

"On je bio pod istragom 10 godina za stvari koje su se dogodile pre 15, uvek se pojavljivao pred sudijom, nikada nije izbegavao svoje obaveze, ali je sada predmet istrage", naveo je Sa Fernandeš.

Tužilaštvo je navelo da je Pinjo imao ličnu korist kada je odobrio šemu kojom se kompenzuje EDP za delove pojedinih ugovora o kupovini električne energije i za produženje 27 koncesija za brane na 25 godina, a bez javnog tendera.

Komentari (0)

Evropa