Evropa

Izveštaj organizacije bliske Bajdenu: Evropske vojske nisu dovoljno jake, za to je kriva i SAD

Komentari

Autor: J.Đ.

03/06/2021

-

13:49

Izveštaj organizacije bliske Bajdenu: Evropske vojske nisu dovoljno jake, za to je kriva i SAD
Izveštaj organizacije bliske Bajdenu: Evropske vojske nisu dovoljno jake, za to je kriva i SAD - Copyright EPA/ANDREAS GEBERT

veličina teksta

Aa Aa

Vreme je da EU postane globalna vojna sila, i da SAD prestanu da osujećuju ambicije Evrope u pogledu odbrane. To piše u novom izveštaju Centra za napredak Amerike, vašingtonske organizacije koja je blisko povezana sa Bajdenovom administracijom.

Izveštaj poziva predsednika Džoa Bajdena da podstakne Evropsku uniju (EU) da nastavi sa jačanjem vojnih snaga, i da prekine višedecenijsko protivljenje američkih lidera odbrambenim ambicijama EU, koristeći NATO kao izgovor, piše Politiko.

Za samo deset dana, Bajden će prvi put ići u inostranstvo kao predsednik SAD, i to na samit G7 i NATO.

S obzirom na to, iz Centra pozivaju Vašington da "pogura" evropske saveznike da troše više na svoje vojske, kako ne bi NATO morao da koordiniše vojnim snagama država članica.

"Zavisnost Evrope od SAD zbog bezbednosti kontinenta, znači da SAD imaju faktički veto na smer razvoja evropske odbrane. Od 1990-ih, SAD koriste faktičku moć veta da blokiraju odbrambene ambicije Evropske unije", navodi se u izveštaju koji su napisali Maks Bergman, Džejms Lamond i Sijena Ćićareli.

"Apsurdne situacije" veoma česte

Kako navode, često je dolazilo do "apsurdne situacije" u kojoj Vašington insistira da Evropa jača odbranu, ali se onda snažno protivi kada Evropska unija pokuša to i da uradi. Naglašavaju da je ovaj pristup bio "velika strateška greška", koja je vojno oslabila NATO, zategla transatlantski savez i doprinela relativnom padu evropskog globalnog uticaja.

Tanjug AP/ John Thys

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO

Zaključci izveštaja sigurno će izazvati žestoko protivljenje nekih političkih lidera, NATO diplomata i uniformisanih vojnih zapovednika, koji veruju da zemljama EU u osnovi nedostaje sposobnost da se brane i da Brisel, koji se već bori za razvijanje zajedničke spoljne politike, nikada ne bi mogao da deluje kao kohezivna vojna sila.

Protivnici vojne integracije u EU već dugo upozoravaju da bi svako "dupliranje" sposobnosti NATO, posebno u oblasti komandovanja i kontrole, izvuklo vitalno potrebne resurse iz alijanse i služilo samo u korist protivnika, uključujući Rusiju.

Bez obzira na to, lideri EU, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačku kancelarku Angelu Merkel, već dugo podržavaju ideju stvaranja vojske EU - barem kao cilj kome bi trebalo težiti, da bi se poboljšala vojna koordinacija i saradnja u Briselu.

Nema spremnosti za borbu

I kritičari i zagovornici vojne integracije EU saglasni su oko jedne stvari - nacionalne vojske u Evropi nisu doovljno jake, posebno u Nemačkoj, najbogatijoj i politički najmoćnijoj članici EU.

Autori ovog izveštaja u postpunosti su saglasni, ali smatraju i da su delom krive SAD. 

"Ovo je evropski neuspeh, ali Vašington je odigrao veoma važnu ulogu u ubrzavanju neuspeha", napisali su.

Bivša predsednica ovog Centra, a sada izvršna direktorka, Nira Tanden, nedavno se pridružila Beloj kući kao viši savetnik Bajdena, što je uloga koja bi je mogla učiniti moćnijom od direktora budžeta, za kog je prvobitno bila kandidovana.

Da li će izveštaj nagovoriti Bajdena, poznatog po pozitivnim stavovima prema NATO, da promeni svoje mišljenje, ostaje da se vidi.

profimedia

 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg insistira na tome da su saveznici dobro napredovali prema cilju od 2 odsto potrošnje svog BDP-a na odbranu, i da je to ojačalo NATO.

On je, na jučerašnjoj konferenciji za medije, rekao da je NATO pravo mesto za zajedničku potrošnju novca u vojne svrhe.

"NATO je kamen temeljac za bezbednost i odbranu svih saveznika, a zajedničko trošenje uvvećava snagu. To je efikasan način trošenja, a takođe šalje i vrlo jasnu poruku našem stanovništvu i svim potencijalnim protivnicima. Naravno, zajedničko trošenje je i način za ulaganje u vezu između Evrope i Severne Amerike“, izjavio je Stoltenberg.

"NATO ne funkcioniše savršeno"

Penzionisani general Filip Bridlav, bivši vrhovni saveznički komandant NATO za Evropu, siguran je da bi svako dupliranje vojnih snaga EU i NATO bilo greška.

"Ako države koje su NATO članice žele da troše na svoju odbranu, to vidim kao dobru stvar, jer sve što će koristiti Evropskoj uniji, biče korisno i za NATO. Ipak, ne bi trebalo da dupliramo stvari", izjavio je, prenosi Politiko.

Bridlav je dodao i da su operacije NATO u Bosni i Hercegovini i na Rogu Afrike već dugo dokazale da alijansa može efikasno da deluje bez toga da EU radi iste stvari. Ukazao je i da je bolje trošiti novac na hitne potrebe koje NATO ima - dodatne helikoptere, senzore koji pomažu u otkrivanju i suprotstavljanju balističkim raketama, i posebno poboljšanje spremnosti trupa.

Bergman, koji je bio na čelu izveštaja Centra, rekao je da bi američki političari i komandanti trebalo da budu otvoreni za usvajanje novog pristupa, i da se mora "izbeći razmišljanje kako će EU biti komplikacija".

"Trenutni sistem pospešuje dupliranje funkcija, jer svi moraju da imaju svoje vojske sa raznim zaduženjima. Bila bi jedna stvar kada bi se dokazalo da NATO trenutno funkcioniše savršeno i da se brine o evropskoj odbrani, ali to nije slučaj", dodao je Bergman.

Komentari (0)

Evropa