Evropa

Grčka proširuje zaštitni zid duž granice sa Turskom

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2021

-

21:08

Grčka proširuje zaštitni zid duž granice sa Turskom
Grčka proširuje zaštitni zid duž granice sa Turskom - Copyright Tanjug AP/Giannis Papanikos

veličina teksta

Aa Aa

Grčke vlasti su najavile danas nameru da obnove zahtev za pristup fondovima EU u 2022. godini kako bi se proširio zaštitni zid duž granice sa Turskom.

Atina želi da dodatno unapredi moćnu nadzornu mrežu kako bi se sprečile izbeglice da ilegalno ulaze u zemlju.

Ministar unutrašnjih poslova Grčke Takis Teodorikakos upozorio je pred parlamentarnim odborom da Grčka očekuje da će neke zemlje koje se graniče sa EU nastaviti da koriste izbeglice za politički pritisak na države članice, navodeći kao primer nedavnu krizu na granici Belorusije sa Poljskom i drugim članicama EU, prenosi AP.

"Imamo sve razloge da očekujemo da će se ovakve pretnje nastaviti", upozoprio je danas Teodorikakos.

Grčka vlada desnog centra pooštrila je nacionalnu migracionu politiku i nedavno je završila produženje čeličnog, zaštitnog graničnog zida u dužini od 26 kilometara, pa se barijera sada proteže na ukupno 38 kilometara.

"Uvereni smo da je bezbednost na našim granicama povezana sa bezbednošću EU", poručio je Teodorikakos i dodao da granične barijere i ograde obično finansiraju nacionalne vlade.

On je za početak sledeće godine najavio početaak rada Kontrolnog centra koji obrađuje podatke prikupljene preko sistema u novoizgrađenim tornjevima za nadzor granica opremljenih kamerama dugog dometa i brojnim senzorima.

Komentari (0)

Evropa