Evropa

Da li Evropi preti nova kovid oluja: Omikron nosi prve žrtve i polako, ali sigurno postaje dominantan soj

Komentari

Autor: T.T.

22/12/2021

-

18:13

Da li Evropi preti nova kovid oluja: Omikron nosi prve žrtve i polako, ali sigurno postaje dominantan soj
Da li Evropi preti nova kovid oluja: Omikron nosi prve žrtve i polako, ali sigurno postaje dominantan soj - Copyright AP Photo/Martin Meissner; Bernat Armangue;

veličina teksta

Aa Aa

Novi soj koronavirusa, nazvan po 15. slovu grčkog alfabeta omikronu, otkriven je krajem novembra u Južnoj Africi, a nakon tvrdnji lekara da se još brže širi u svetu je zavladala opšta panika. Jedna po jedna država počela je da testira pridošlice iz Južne Afrike i otkriva novi soj, pa je sada on prisutan u preko 90 zemalja širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) rekla je u svom redovnom brifingu da "deluje da nova varijanta izaziva lakšu kliničku sliku", ali i da "vakcine nisu tako efikasne".

"Omikron postaje ili je već postao, dominantan u mnogim zemljama, uključujući Dansku, Portugal i Ujedinjeno Kraljevstvo, gde se broj udvostručuje svaki dan i po do tri, uzorukujući 'brzine prenosa bez presedana'", istakao je Hans Kluge, direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu.

"Možemo da vidimo da nam se približava još jedna oluja. U roku od nekoliko nedelja omicron će postati dominantan soj u više zemalja u regionu, gurajući već preopterećene zdravstvene sisteme dalje do krajnjih granica", upozorio je.

U Britaniji se trenutno 129 ljudi leči od omikrona, a do sada je preminulo 14, izjavila je danas za Sky News zamenica britanskog ministra zdravlja Džilijan Kigan. Ona je takođe napomenula da britanska vlada neće oklevati da uvede dalja ograničenja zbog kovida, ako podaci pokažu da je to neophodno.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je juče da neće uvoditi nova ograničenja u Engleskoj pre Božića, ali da je situacija i dalje izuzetno teška i vlada će možda morati da reaguje nakon praznika.

U Francuskoj, u kojoj je 20 odsto pozitivnih slučajeva inficirano omikronom, ne isključuje da ode dalje od restriktivnih mera koje je uvela u slučaju "veoma snažnog oporavka od epidemije".

Španija je juče zabeležila nacionalni rekord od 49.823 nova slučaja koronavirusa u 24 sata, od kojih je skoro polovina zaražena varijantom omikron, saopštilo je Ministarstvo zdravlja ove zemlje. Prethodni rekord postavljen u ovoj državi bio je sredinom januara sa skoro 40.000 novih slučajeva u periodu od 24 sata.

Nove restriktivne mere u Evropi

Nemački kancelar Olaf Šolc najavio je juče da će se sportski događaji u Nemačkoj održavati iza zatvorenih vrata najkasnije do 28. decembra kako bi se zaustavila epidemija. Pod pretnjom omikrona kontakti, čak i među vakcinisanima, biće ograničeni na maksimalno 10 gostiju za proslavu Nove godine.

Švedska će primeniti niz mera, od rada na daljinu do proširene upotrebe kovid propusnica, kao odgovor na povećanje broja slučajeva, saopštila je vlada.

profimedia

 

U Finskoj će barovi prestati da služe alkohol u 21h i zatvaraće se do 22 na Badnje veče, saopštila je danas finska vlada. U poslednje dve nedelje zabeleženo je više od 23 hiljade novih slučajeva, što je apsolutni rekord u ovoj zemlji od 5,5 miliona stanovnika.

Omikron najdominantniji u SAD

Novi soj odgovoran je za 73 odsto novih slučajeva u SAD. Međutim, oni su "spremni", kako je juče izjavio predsednik Džo Bajden, ponovivši da nema razloga za izazivanje "panike". Američki predsednik je upozorio one koji nisu u potpunosti vakcinisani, rekavši da imaju "ozbiljne razloge za brigu" i da je njihova "patriotska dužnost" da se vakcinišu.

Bela kuća je ranije detaljno objavila strategiju koju je usvojila - šire testiranje, poboljšane opcije za vakcinaciju i dodatna sredstva za bolnice, ali bez restriktivnih mera pre Božića.

Izrael počeo sa 4. dozom

Izraelski premijer Naftali Benet rekao je u utorak da će svi Izraelci stariji od 60 godina i medicinsko osoblje imati pravo na četvrtu dozu vakcine protiv kovida 19 nakon konsultacija sa panelom stručnjaka, a sve u cilju da se zaustavi širenje novog soja u ovoj zemlji.

Komentari (0)

Evropa