Evropa

Tri evropske zemlje koje obaraju rekorde po broju obolelih od korone: U Velikoj Britaniji čak 100.000 zaraženih dnevno

Komentari

Autor: T.T.

25/12/2021

-

20:04

Tri evropske zemlje koje obaraju rekorde po broju obolelih od korone: U Velikoj Britaniji čak 100.000 zaraženih dnevno
Tri evropske zemlje koje obaraju rekorde po broju obolelih od korone: U Velikoj Britaniji čak 100.000 zaraženih dnevno - Copyright AP Photo/Darko Bandic; Matt Dunham; Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nova varijanta koronavirusa nazvana po 15. slovu grčkog alfabeta omikron, identifikovana je krajem novembra u Južnoj Africi. Nije dugo prošlo dok je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) nije označila "zabrinjavajućom varijantom", da bi se još brže pojavila u Evropi. Štaviše, prognoze SZO su da će do kraja januara postati najdominantnija varijanta na Starom kontinentu.

Mesec dana kasnije, mnoge države Evrope pooštrile su mere i to baš u vreme novogodišnjih praznika, a pojedinačne zemlje velikom brzinom beleže porast slučajeva obolelih od kovida.

Ipak, tri zemlje beleže najbrži rast, a shodno tome se pooštravaju i mere koje, očekivano, sve više ograničavaju nevakcinisane.

U Italiji preko 40.000 zaraženih dnevno

Italija je u četvrtak dodatno pooštrila svoja ograničenja, te zabranila nevakcinisanima da ulaze u javne prostore i vratila obavezu nošenja maske na otvorenom.

Proslava Nove godine na otvorenom je zabranjena, a diskoteke će biti zatvorene do 31. januara.
Dnevni rekord od skoro 44.600 novoobolelih i 168 preminulih zabeležen je u četvrtak.

Država već zahteva od nevakcinisanih građana EU da budu u karantinu pet dana ako ulaze u zemlju, dok vakcinisani posetioci iz zemalja članica moraju da dobiju negativan test u roku od 24 sata po dolasku.

Italijanska vlada je 6. decembra zadala još jedan udarac onima koji nisu vakcinisani izdavanjem "super" kovid propusnicama. Sada samo ljudi sa dokazom o vakcinaciji ili potvrdom da su preležali kovid mogu da borave u zatvorenim ugostiteljskim objektima ili prirustvuju sportskim događajima.

Osim toga, obavezna vakcinacija proširila se i na prosvetne radnike, policiju, vojsku i sve koji rade u zdravstvu.

Francuska obara rekorde

Francuska je takođe u četvrtak zabeležeila dnevni rekord od 91.608 slučaja kovida dok omikron nastavlja da se širi zemljom. Prethodni apsolutni rekord od 86.852 slučaja datira s početka novembra 2020. godine, tačnije dok je bio vrhunac drugog talasa.

Kancelarija gradonačelnika Pariza saopštila je da su sve aktivnosti na čuvenoj Jelisejskoj aveniji u novogodišnjoj noći otkazane, a osim toga zatvoreni su i klubovi na četiri nedelje u pokušaju da se obuzda brzorastuća infekcija.

Štaviše, nadležni u Francuskoj su u sredu odobrili vakcinaciju dece od pet do 11 godina. Prvo će biti vakcinisana deca koja su u riziku od razvijanja teškog oblika kovida 19. Ministarstvo zdravlja je za sada odbacilo mogućnost da se buster dozom vakcinišu i tinejdžeri, za koje je vakcinacija primarnim dozama počela sredinom juna.

S druge strane, premijer Žak Kastek je rekao da će se od Nove godine kovid propusnica pretvoriti u "vakcinalnu propusnicu" koja će značiti i više ograničenja za nevakcinisane.

Velika Britanija premašila 105.000 dnevno

Iako se bori sa velikim porastom obolelih od kovida 19, ponajviše varijantom omikron, britanska vlada se i dalje opire nametanju novih ograničenja za praznike. Premijer Boris Džonson je rekao da bi vlada mogla da preduzme "dalje mere" kako bi zaštitila javno zdravlje, dodajući da prate situaciju "sat po sat".

U četvrtak je registrovano rekordnih 106.122 slučaja, a dan ranije je brojka novoobolelih takođe bila iznad sto hiljada.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan saopštio je u ponedeljak da su tradicionalne novogodišnje svečanosti u glvnom gradu Velike Britanije otkazane. Kan je takođe istakao zabrinutost zbog "ogromnog porasta" obolelih od omikrona, te pozvao naciju da ograniči viđanja tokom praznika.

Jedino od aktuelnih mera jeste da su potrebne kovid propusnice za ulazak u noćne klubove ili na stadione. Slične mere sprovode se i u Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj.

Takođe, ministar zdravlja Sajid Džavid saopštio je u sredu da je obavezan period samoizolacije za ljude koji su pozitivni na testu skraćen sa 10 na sedam dana pod uslovom da imaju dva negativna testa šestog i sedmog dana. On je rekao da je taj potez načinen kako bi se "smanjilo remećenje normalnih tokova života".

Komentari (0)

Evropa