Evropa

Pomoć Nemačke od 200 miliona dolara za oko 150.000 jevrejskih žrtava nacističkog režima

Komentari

Autor: Tanjug

26/12/2021

-

23:48

Pomoć Nemačke od 200 miliona dolara za oko 150.000 jevrejskih žrtava nacističkog režima
Kamen spoticanja - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Oko 150.000 jevrejskih žrtava nacističkog režima dobiće u narednim danima hitnu finansijsku pomoć od Nemačke u iznosu od oko 1.400 američkih dolara po osobi, saopštila je Konferencija za kompenzaciju Jevreja.

Sredstva u ukupnom iznosu od oko 200 miliona dolara dogovorena su 2020. godine, a na početku je bilo planirano da budu podeljena do kraja 2022.

Konferencija za kompenzaciju, organizacija koja okuplja Jevreje širom sveta u pregovorima o restituciji sa Nemačkom i Vlada u Berlinu saglasile su se, međutim, da ubrzaju isplatu kako bi pomogli onima kojima su sredstva namenjena da se izbore sa finansijskim problemima izazvanim pandemijom koronavirusa, piše "Tajms of Izrael".

To znači da će oni koji su već primili prvu isplatu od 1.400 dolara, kao i oni koji je do sada nisu primili, sredstva dobiti sada.

"S obzirom na to da životni troškovi rastu i da pandemija čini život komplikovanijim pogotovo za starije ljude, isplatićemo oko polovine žrtava Holokausta u svetu", rekao je izvršni potpredsednik Konferenicje Greg Šnajder.

Na listi onih koji će primiti pomoć su većinom oni sa ruskog govornog područja koji su pobegli od nacista, ali nisu pretrpeli užase koncentracionih logora.

Preživeli iz koncentracionih logora primaju mesečne penzije od Nemačke

Komentari (0)

Evropa