Evropa

Zbog korone masovno otkazane novogodisnje rezervacije u Madridu

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2021

-

12:50

Zbog korone masovno otkazane novogodisnje rezervacije u Madridu
Zbog korone masovno otkazane novogodisnje rezervacije u Madridu - Copyright AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Barovi i restorani u Madridu su, posle skoro dve godine neizvesnosti zbog pandemije, računali na rezervacije tokom praznične sezone, ali su zbog sve većeg broja infekcija koronavirusom mnoge otkazane u poslednjem trenutku.

"Mislili smo da ćemo moći da zaradimo nešto novca i isplatimo mnoge obaveze koje su zaostale", izjavio je Huan Losano, glavni konobar restorana "La Kerida" u madridskom kvartu Posuelo, koji je početkom decembra bio skoro u potpunosti rezervisan za Novu godinu.

Međutim, munjevito širenje omikron soja Evropom dovelo je do skoka stope infekcija u Španiji, pa je i broj rezervacija desetkovan. Zbog toga su samo četiri stola od prethodno rezervisanih 20 u restoranu “La Kerida” ostala rezervisana za Novu godinu, prenosi agencija Rojters.

U četvrtak je 14-dnevna stopa zaraze bila rekordnih 1.775 slučajeva na 100.000 ljudi, što je osam puta više u odnosu na mesec ranije i za 890 više u odnosu na prethodni vrhunac krajem januara 2021. godine.

Ipak, koeficijent popunjenosti bolničkih kreveta je oko trećine onoga što je zabeleženo krajem januara. U bolnicama je trenutno 10.768 pacijenata obolelih od kovida, što čini 8,81 odsto ukupnog bolničkog kapaciteta, a to je i dalje skoro trostruko više od prethodnog meseca.

Za razliku od drugih španskih regiona koji su uveli ograničenja kapaciteta, obavezne kovid propusnice, pa čak i policijski čas u Kataloniji, Madrid nije uveo nikakva ograničenja, ali restorani i dalje osećaju negativne efekte. Industrijska asocijacija "Osteleria Madrid" procenjuje da je polovina svih decembarskih rezervacija otkazana, što je prouzrokovalo gubitke od oko 350 miliona evra.

Komentari (0)

Evropa