Evropa

Dve najbogatije članice EU u klinču oko izvora energije: Jedna smatra nuklearke "opasnim", druga gradi nove

Komentari

Autor: AP, T.T.

04/01/2022

-

09:05

Dve najbogatije članice EU u klinču oko izvora energije: Jedna smatra nuklearke "opasnim", druga gradi nove
Dve najbogatije članice EU u klinču oko izvora energije: Jedna smatra nuklearke "opasnim", druga gradi nove - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada saopštila je u ponedeljak da nuklearnu energiju smatra opasnom i da se protivi predlozima Evropske unije koji bi omogućili da ovakva tehnologija ostane deo budućih planova bloka za održivu energiju.

Nemačka je na putu da ugasi svoje preostale tri nuklearne elektrane do kraja ove godine i postupno izbaci ugalj do 2030. godine, dok njen sused Francuska ima za cilj da modernizuje postojeće reaktore i izgradi nove kako bi zadovoljila svoje buduće energetske potrebe. Berlin pak, planira da se u velikoj meri oslanja na prirodni gas sve dok ne bude zamenjen energetskim izvorima koji ne zagađuju.

Međutim, suprotstavljeni putevi kojima su krenule dve najveće ekonomije EU dovele su do neprijatne situacije izvršnu komisiju bloka. Nacrt plana, u koji je uvid imao AP zaključuje da se i nuklearna energija i prirodni gas mogu pod određenim uslovima smatrati održivim u svrhe ulaganja.

"Mi smatramo da je nuklearna tehnologija opasna", rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt novinarima u Berlinu, napominjući da ostaje nerešeno pitanje šta učiniti sa radioaktivnim otpadom koji će trajati hiljadama generacija.

Heberstrajt je dodao da Nemačka "izričito odbacuje" procenu EU o atomskoj energiji i da je više puta iznosila svoj stav pred komisijom.

S druge strane, ekolozi su kritikovali nemačko potenciranje prirodnog gasa, koji manje zagađuje od uglja, ali i dalje proizvodi ugljen-dioksid, glavni gas staklene bašte, dok sagoreva.

Heberstrajt je rekao da je cilj nemačke vlade da koristi prirodni gas samo kao "tehnologiju mosta" i da ga zameni alternativama koje ne zagađuju životnu sredinu, kao što je vodonik proizveden iz obnovljivih izvora energije do 2045. godine, što je krajnji rok koji je zemlja zacrtala da postane klimatski neutralna.

On je odbio da kaže da li kancelar Olaf Šolc podržava stav ministra ekonomije i klime Roberta Habeka da su predlozi Evropske komisije bili oblik tzv. grinvašinga, odnosno ekomanipulacije.

 

Komentari (0)

Evropa