Evropa

Američko odobrenje baltičkim zemljama - Litvanija, Letonija i Estonija šalju oružje u Ukrajinu

Komentari

Autor: Fonet, Tanjug

23/01/2022

-

12:26

Američko odobrenje baltičkim zemljama - Litvanija, Letonija i Estonija šalju oružje u Ukrajinu
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je ovlastio baltičke države - Estoniju, Letoniju i Litvaniju - da pošalju protivtenkovske i protivvazdušne rakete američke proizvodnje u Ukrajinu, što je potez koji se događa usred rastućih tenzija Ukrajine sa susednom Rusijom, javlja Glas Amerike.

"Ubrzao sam i odobrio, a mi u potpunosti podržavamo transfere odbrambene opreme koje NATO saveznici Estonija, Letonija i Litvanija pružaju Ukrajini kako bi ojačala svoju sposobnost da se brani od ničim izazvane i neodgovorne agresije Rusije", naveo je Blinken u subotu u objavi na Tviteru.

Blinken je takođe zahvalio bivšim sovjetskim republikama i članicama NATO "na njihovoj dugogodišnjoj podršci Ukrajini".

Podsetimo, članice NATO, Estonija, Letonija i Belorusija će obezbediti Ukrajini protivvazdušno i defanzivno oružje, izjavili su u subotu u zajedničkom saopštenju ministri odbrana te tri zemlje.

"Estonija, Letonija i Litvanija, kao i saveznici, rade zajedno da pomognu Ukrajini na polju bezbednosti", navodi se u izjavi, preneo je Rojters. Estonija će poslati naoružanje Džavelin, a Letonija i Litvanija Stingere.

Evakuacija Amerikanaca?

Foks njuz i CNN izvestili su u subotu da je američka ambasada u Kijevu zatražila od Stejt departmenta odobrenje da dozvoli svom osoblju koje nije neophodno i njihovim porodicama da napuste zemlju. Izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je za Glas Amerike da su od svojih američkih kontakata čuli da se zaista razmatra evakuacija porodica i određenog osoblja. Prema izvoru, plan evakuacije su Amerikanci preneli ukrajinskoj vladi u petak.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je kasnije za Glas Amerike, upitan da li je porodicama osoblja američke ambasade u Ukrajini naloženo da počnu evakuaciju od ponedeljka, rekao da nema naredbe.

Portparol Stejt departmenta je takođe rekao Glasu Amerike u mejlu da agencija nije dala takvo naređenje i "u ovom trenutku nemamo šta da objavimo".

"Mi sprovodimo rigorozno planiranje vanrednih situacija, kao i uvek, u slučaju da se bezbednosna situacija pogorša", dodao je portparol.

"Već smo na četvrtom nivou savetovanja za putovanja u Ukrajinu zbog kovida i savetovali smo da građani SAD treba da budu svesni izveštaja da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine".

Portparol je rekao da ako američke diplomate i njihove porodice moraju da budu evakuisane, "američki građani ne bi trebalo da očekuju da će biti evakuacija koje sponzoriše američka vlada", uz napomenu da su trenutno dostupni komercijalni letovi za napuštanje Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa