Evropa

Pogrešna odluka tokom pandemije imaće teške posledice po ministra zdravlja Nemačke, milijardu evra završiće u đubretu

Komentari

Autor: DW

05/06/2021

-

11:32

Pogrešna odluka tokom pandemije imaće teške posledice po ministra zdravlja Nemačke, milijardu evra završiće u đubretu
Pogrešna odluka tokom pandemije imaće teške posledice po ministra zdravlja Nemačke, milijardu evra završiće u đubretu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tokom proleća prošle godine, kada je koronavirus počeo da hara Evropom, u Nemačkoj je prvo uvedeno pravilo o obaveznom pokrivanju usta i nosa. Međutim to u početku nije značilo nužno nošenje medicinskih maski, već je moglo da se reši maramom ili šalom.

U tom trenutku prave bolničke maske gotovo da uopšte nisu bile dostupne u apotekama i radnjama jer je ubrzo nastala nestašica.

U toj panici je Ministarstvo zdravlja nabavilo stotine miliona maski iz Kine koje su se, kako sada otkriva magazin Špigel, pokazale neupotrebljivim, prenosi "Dojče Vele".

Te maske su veoma brzo dobile dozvolu u Nemačkoj bez poželjnog testiranja, ali je veći deo njih na kraju ostao u magacinima.

Milijardu evra završiće u đubretu

Ministarstvo zdravlja koje predvodi demohrišćanin Jens Špan mesecima vodi žustru prepisku sa Ministarstvom rada koje vodi socijaldemokrata Hubertus Hajl. Suština je da Ministarstvo rada na kraju izdaje upotrebne dozvole za maske, a ove nije htelo da odobri.

Španovo ministarstvo je čak pokušavalo da maske, umesto u redovnu upotrebu, podeli primaocima socijalne pomoći, osobama sa invaliditetom i beskućnicima.

Sada se navodno sprema kompromis: neupotrebljive maske bi trebalo proglasiti "nacionalnom rezervom", a kada im za četiri godine istekne rok spaliti.

"Milijardu evra završiće u đubretu", piše Špigel.

Tanjug/ Sina Sćuldt/Pool via AP

 

Špan u problemu

Postoje sumnje da ove informacije nisu slučajno sada "iscurele u javnost". Krajem septembra će se održati parlamentarni izbori, a u poslednjih godinu dana su se oko ministra Špana i, uopšte, vlade koju predvode demohrišćani Angele Merkel, nakupili brojni skandali: od spore nabavke brzih testova i kasnog početka vakcinacije, do afera u kojima su se poslanici demohrišćana obogatili kao posrednici u nabavci maski i druge zaštitne opreme.

"Ne možemo osobama sa invaliditetom da 'bacimo' nusprodukt loše odluke. Demohrišćani moraju da razmotre kakve će biti posledice u Ministarstvu zdravlja i po gospodina Špana. Ne može sve da se nastavi po starom", reagovala je poslanica socijaldemokrata Angelika Glekner.

Posledice po Špana tražila je i Marija Klajn-Šmajnk, poslanica Zelenih, koja je stvar nazvala "neoprostivom". To što je uradio Špan, ističe ona, ne samo da je cinično već nespojivo sa dužnostima Ministarstva zdravlja.

Jens Špan je na početku pandemije kada su uvođene stroge mere bio jedan od najpopularnijih političara Nemačke, a njegov rejting je žestoko pao u očima javnosti proteklih meseci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa