Evropa

Ukrajinski ministar: Dosadašnji podaci ne ukazuju da Rusija planira invaziju, Zelenski pozvao građane da ne paniče

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2022

-

19:39

Ukrajinski ministar: Dosadašnji podaci ne ukazuju da Rusija planira invaziju, Zelenski pozvao građane da ne paniče
Ukrajinski ministar: Dosadašnji podaci ne ukazuju da Rusija planira invaziju, Zelenski pozvao građane da ne paniče - Copyright Tanjug/AP/Andriy Dubchak

veličina teksta

Aa Aa

Vlasti u Ukrajini pokušale su danas da uvere naciju da invazija iz susedne Rusije nije neizbežan scenario, iako su priznale da je ta pretnja realna i primile pošiljke američke vojne opreme u cilju jačanja svoje odbrane, javlja AP. Istovremeno predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je građane da ne paniče i naveo da rekao da povlačenje diplomatskog osoblja iz zapadnih ambasada u Kijevu nije signal da je vojna eskalacija sa Rusijom neizbežna.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov je u parlamentu izjavio da ''do danas nema osnova da se veruje'' da se Rusija sprema za neposrednu invaziju, uz napomenu da njene trupe nisu formirale, kako je rekao, borbenu grupu koja bi mogla da se probije preko granica.

''Ne brinite, spavajte mirno. Nema potrebe da imate spakovane torbe'', poručio je pred poslanicima ukrajinski ministar, prenosi AP.

Njegove izjave su usledile nakon ponovljenih uveravanja predsednika Volodimira Zelenskog i drugih zvaničnika da je situacija "pod kontrolom".

EPA-EFE/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

 

Međutim, u intervjuu emitovanom u ponedeljak, ministar odbrane je priznao da "postoje rizični scenariji" koji su "mogući i verovatni u budućnosti", navodi Asošiejted pres.

Moskva negira da planira napad na Ukrajinu, ali je poslednjih nedelja koncentrisala oko 100.000 vojnika blizu granice i održava vojne vežbe na više lokacija u Rusiji, što je navelo SAD i njihove NATO saveznike da požure sa pripremama za mogući rat , dodaje AP.

Zelenski: Ima nade

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas građane da budu smireni u vezi s pretnjom od mogućeg napada Rusije.

On je rekao da je u toku rad na organizovanju sastanka na kojem bi se on susreo sa liderima Ruske Federacije, Francuske i Nemačke, prenosi Rojters.

U televizijskom obraćanju ukrajinskoj javnosti Zelenski je rekao da ovonedeljno povlačenje diplomatskog osoblja iz zapadnih ambasada u Kijevu nije signal da je vojna eskalacija sa Rusijom neizbežna.

"Nema ružičastih naočara, nema detinjastih iluzija, nije sve jednostavno.... Ali ima nade. Zaštitite svoje telo od virusa, svoj mozak od laži, a svoje srce od panike", poručio je Zelenski svojim sunarodnicima.

Ukrajina dobila vojnu opremu od SAD

Kao deo nove vojne pomoći od 200 miliona dolara koja je upućena Ukrajini iz SAD, pošiljka sa opremom i municijom stigla je danas u Ukrajinu, potvrdila je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Navodi se da se potezi SAD sprovode u koordinaciji sa akcijama drugih članica NATO, u cilju jačanja odbrambenog prisustva u istočnoj Evropi, pa je tako Danska poslala fregatu i ratne avione F-16 u Litvaniju, Španija šalje četiri borbena aviona u Bugarsku i tri broda u Crno more kako bi se pridružili pomorskim snagama NATO, a Francuska je saopštila da je spremna da pošalje trupe u Rumuniju.

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

Britanski premijer Boris Džonson takođe je rekao da je spreman da pošalje trupe da zaštite saveznike NATO u Evropi, a dosadašnjih nekoliko rundi diplomatije nije donelo nikakav napredak, pa su, prema ocenama američke agencije, tenzije ove nedelje dodatno eskalirale.

Istovremeno, američki predsednik Džozef Bajden danas je izjavio da ne namerava da unilateralno pošalje američke trupe u Ukrajinu, saopštila je Bela kuća nakon što je Vašington stavio u pripravnost oko 8.500 vojnika zbog nagomilavanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

"Samo da bude jasno - nema namere, ni interesa, niti želje predsednika da pošalje trupe u Ukrajinu. NATO je forum podrške našim partnerima i zemljama istočnog krila, i na tome je čitav fokus", navodi se u saopštenju Bele kuće koje je preneo Rojters.

Moskva istovremeno poručuje da su optužbe Zapada da Rusija planira napad na susednu zemlju samo paravan za sopstvene planirane provokacije NATO, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je danas još jednom optužio SAD da "podstiču tenzije" oko Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa