Evropa

Micotakis traži odštetu od 2.000 evra za zarobljene na auto-putu, još 100 automobila čeka na spasavanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/01/2022

-

14:42

Micotakis traži odštetu od 2.000 evra za zarobljene na auto-putu, još 100 automobila čeka na spasavanje
Micotakis traži odštetu od 2.000 evra za zarobljene na auto-putu, još 100 automobila čeka na spasavanje - Copyright AP Photo/Thanassis Stavrakis

veličina teksta

Aa Aa

Grčki premijer Kirijakos Micotakis izvinio se danas zbog nespremnosti države da se nosi sa posledicama jake snežne oluje koja je izazvala kolaps u Atini tokom ove nedelje. Osim toga, on je zatražio isplatu od 2.000 evra po svakom zaglavljenom automobilu na auto-putu na sastanku koji je imao sa menadžmentom kompanije koncesionara. Kompanija "Putevi Atike" je to prihvatila.

"Želeo bih da počnem ličnim i iskrenim izvinjenjem našim sugrađanima koji su patili mnogo sati, zarobljeni na obilaznici oko Atine", rekao je Micotakis na početku sednice vlade, prenosi agencija Rojters.

Micotakis je poručio da je bilo grešaka i nedostataka koji moraju da se isprave.

"Tačno je da infrastruktura jedne mediteranske zemlje nije uvek prilagođena uslovima obilnih snežnih padavina", rekao je premijer.

On je tom prilikom istakao da je tokom cele noći, uz kontinuirane napore svih snaga civilne zaštite, policije, vojske, vatrogasne jedinice i dobrovoljaca oslobođeno oko 3.500 građana i 1.800 automobila. Pešadijske jedinice vatrogasne brigade, vojske i policije delile su ćebad, vodu i hranu, napominje Micotakis ističući da su uloženi veliki napori kako bi se izašlo u susret svim potrebama ljudi koji su se našli u ovako teškom položaju. Deo putnika iz zarobljenih automobila proveo je noć na aerodromu i drugim bezbednim mestima u okolini auto-puta.

"Napori se nastavljaju i danas, kako i kako bi se što pre završilo oslobađanje svih vozača", rekao je.

Još 200 ljudi, odnosno 100 automobila zarobljeno je od prekjuče na auto-putu na ulazu u Atinu, navodi se u izjavi operativnog direktora kompanije "Atički putevi" Artistofana Papadimitrija.

Istovremeno, od sinoć, a posebno od jutros, sva vozila koja su vozači napustili sklonjena su sa auto-puta kako bi se kolovoz oslobodio i omogućio rad mašinama za sneg.

Komentari (0)

Evropa