Evropa

Italijanska dilema o budućnosti Marija Dragija - da li im je potrebniji u premijerskoj ili predsedničkoj fotelji

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Bloomberg, Tanjug

26/01/2022

-

20:39

Italijanska dilema o budućnosti Marija Dragija - da li im je potrebniji u premijerskoj ili predsedničkoj fotelji
Mario Dragi - Copyright EPA/ ROBERTO MONALDO/LAPRESSE/POOL

veličina teksta

Aa Aa

Iako aktuelni premijer Italije Mario Dragi i dalje nije zvanično nominovan za predsednika, nekadašnji šef Evropske centralne banke nesumnjivo je neko o kome se najviše priča kada je reč o zauzimanju te pozicije. Ipak, mnogi Italijani voleli bi da on zapravo ostane na čelu vlade, te je zbog toga njegova buduća funkcija i dalje neizvesna.

U Italiji su, podsetimo, oko 1.000 članova dva doma parlamenta - Doma poslanika i Senata - i predstavnici regija i autonomnih pokrajina počeli u ponedeljak da glasaju za izbor naslednika Serđa Matarele. Prva dva dana protekla su bez uspeha.

Iako je premijer Mario Dragi i dalje favorit, zabrinutost da bi njegovo unapređenje u predsednika moglo dovesti do raspada njegove koalicione vlade i pokretanja prevremenih nacionalnih izbora pomutila je njegove izglede, ocenio je Rojters.

Iako ovo glasanje, kako piše Blumberg, obično nije izazivalo mnogo pažnje van granica Italije, sada je mnogo toga u igri. Kako se ocenjuje, postoje dobri razlozi da Dragi ostane premijer, ali i da postane predsednik. Da bude na obe pozicije ne može.

Kako se glasa za predsednika?

Više od hiljadu senatora, zamenika, regionalnih predstavnika, bira osobu sposobnu da spoji različite političke opcije pošto nijedna od partija nema većinu kojom bi izabrala novog predsednika. Prema Ustavu, predsednik Italije se bira tajnim glasanjem. U prva tri kruga traži se dvotrećinska većina. Ako dođe do četvrtog, dovoljna je prosta većina, od 505 glasova.

Novi predsednik imaće ključnu ulogu neutralnog medijaora među partijama dok se Italija bori sa pandemijom i uvodi važne reforme u ekonomiji.  Iako elektori mogu da izaberu ne samo političara već bukvalno bilo koga za koga misle da može da obavlja posao, najozbiljniji kandidat je sadašnji premijer i bivši predsednik Evropske centralne banke, Mario Dragi. To je paradoksalno i najveći problem.

Kako piše Blumberg, sa više od 200 milijardi evra iz evropskih fondova koji zavise od brzog ispunjavanja reformske agende, uz pandemiju koja je daleko od kraja i uz zabrinutost da će doći do potencijalne ruske agresije na Ukrajinu, postoji razumljiva zabrinutost za Dragijevu neposrednu budućnost.

Tanjug AP/Alberto Pizzoli/Pool photo via AP

 

Iako bi kao predsednik imao moć da imenuje novu vladu i raspusti parlament, on bi ipak bio manje angažovan u svakodnevnom vođenju zemlje nego kao premijer. Ključno pitanje je, međutim, ko bi mogao da zauzme njegovo mesto posle manje od godinu dana u fotelji. Kako se navodi, za vreme Dragija, Italija je uspela da poboljša međunarodni kredibilitet, a takođe zemlja je ponovo potvrdila svoju posvećenost EU i savezu sa Amerikom.

Baš iz svih ovih razloga Italija je zapravo u dilemi da li čoveka kog toliko hvale ostaviti u jednoj ili prebaciti u drugu fotelju.

"Ako bi se Dragi preselio iz palate Kiđi u predsedničku palatu, ne bismo imali premijera. Parlamentarce to brine, jer je Dragi preuzeo posao predsednika vlade kako bi sproveo plan ekonomskog oporavka. Bez njega, kako je koalicija na vlasti veoma raznolika, teško će biti naći nekog novog ko bi mogao da drži sve te političke snage na okupu", rekla je analitičarka za list "Domani" Danijela Preziosi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa