Evropa

Većina Nemaca za obaveznu vakcinaciju, čak 62 odsto se izjasnilo za "da"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

28/01/2022

-

13:20

Većina Nemaca za obaveznu vakcinaciju, čak 62 odsto se izjasnilo za "da"
Tanjug/AP/Eugene Hoshiko - Copyright Tanjug/AP/Eugene Hoshiko

veličina teksta

Aa Aa

Većina Nemaca podržava uvođenje opšte obavezne vakcinacije, pokazuje istrazivanje javnog mnjenja javnog servisa "ZDF".

Čak 62 odsto Nemaca izjasnilo se u korist obavezne vakcinacije, a svega 36 odsto je protiv takve mere. Istovremeno samo 39 odsto smatra da će obavezna vakcinacija biti uvedena, dok 59 odsto polazi od toga da takve mere neće biti. Istraživanje pokazuje i da strah od virusa opada. Dok je na prošlom ispitivanju 53 odsto građana reklo da strahuje po zdravlje zbog korone, sada je to navelo svega 42 odsto.

Inače, Austrija je prva zemlja Evropske unije koja uvodi obavezno vakcinisanje protiv koronavirusa. Obavezno vakcinisanje nisu izglasali samo poslanici vladajućih stranaka, već i veliki deo opozicije. Nakon što je zakon u Beču izglasan u Donjem domu parlamenta, on 3. februara mora biti potvrđen i u Gornjem domu.

Obaveza vakcinisanja u Austriji odnosi se na sve građane s prebivalištem u toj zemlji koji imaju 18 i više godina. Prvobitno je granica trebalo da bude 14 godina, ali je taj predlog odbačen. Od obaveze su izuzete samo trudnice, kao i osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz zdravstvenih razloga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa