Evropa

Mafijaški bos ne prestaje da zagorčava Erdoganu život, progovorio iz izgnanstva i postao fenomen na Jutjubu

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2021

-

11:51

Mafijaški bos ne prestaje da zagorčava Erdoganu život, progovorio iz izgnanstva i postao fenomen na Jutjubu
Mafijaški bos ne prestaje da zagorčava Erdoganu život, progovorio iz izgnanstva i postao fenomen na Jutjubu - Copyright Youtube/Screenshot/REİS SEDAT PEKER

veličina teksta

Aa Aa

Osuđivani turski kriminalac Sedat Peker ne prestaje da blati članove vladajuće partije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Odbegli 49-godišnjak i šef kriminalne grupe, koji je svojevremeno otvoreno podržavao Erdogana, počeo je da objavljuje snimke iz svog stana u Dubaiju, otkrivajući šokantne podatke o istaknutim političkim ličnostima.

Njegovi klipovi, koji obično izlaze jednom nedeljno, pogledani su više od 75 miliona puta, izazivajući velike zabrinutosti oko zastupljenosti korupcije u državnim institucijama u Turskoj.

Govorio je i o navodnom razdoru između suparničkih frakcija unutar vladajuće partije i osvrnuo se na Erdoganove probleme u jeku borbe protiv ekonomskog pada i pandemije koronavirusa.

U prvim snimcima govorio je bivšem ministru unutrašnjih poslova Mehmetu Agaru i njegovom sinu Tolgi, kog je optužio za silovanje mlade kazahtanske studentkinje novinarstva i kasnije prikrivanje njenog ubistva kao samoubistva.

Mehmet Agar, kako Peker navodi, prisvojio je takođe i luksuznu marinu koja se koristi za trgovinu drogom. Nakon ovih tvrdnji, Agar je podneo ostavku na mesto upravnika marine.

EPA/STR

 

 

Dalji snimci iznose optužbe protiv poslovnih ljudi i medijskih ličnosti bliskih vladi, kao i protiv sina premijera Binalija Ildirima, u kojima tvrdi da je umešan u šverc droge iz Venecuele. Na meti Pekerovih najžešćih napada je ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu kojeg optužuje za zloupotrebu moći i korupciju, a sve to sa ciljem da postane sledeći predsednik Turske i, kako kaže, "pregazi Erdogana".

Svi umešani su odbacili Pekerove optužbe.

Šef mafije je rekao i da je bivši Erdoganov savetnik za bezbednost optužen za vođenje paravojnih snaga, te da je slao oružje sirijskim militantima koji su povezani sa Al Kaidom.

Erdogan se još uvek nije pozabavio ovim tvrdnjama, iako je vlada u prošlosti negirala navode o naoružavanju džihadista.

Ipak, nakon nedelja ignorisanja, ćutanje je prekinuo 26. maja kada je Pekerove navode odbacio i okarakterisao kao "zaveru protiv Turske".

"Proganjaćemo članove kriminalnih bandi gde god da su u svetu. Nećemo ostaviti te zločince na miru dok ih ne vratimo u našu zemlju i ne predamo pravosuđu", rekao je Erdogan.

Peker je te nedelje odgovorio Erdoganu i sugerisao da bi turski moćnik mogao biti u fokusu budućih video zapisa. Kasnije je rekao da će govoriti o Erdoganu nakon njegovog sastanka sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom 14. juna, kako mu ne bi "oslabio ruku".

U međuvremenu, opozicione stranke prihvatile su ove navode tražeći ostavke umešanih ličnosti, kao i parlamentarnu i pravosudnu istragu, što je vladajuća stranka odmah blokirala.

Štaviše, vlasti su izdale novi nalog za Pekerovo hapđenje.

Inače, Peker je poznati nacionalista koji zagovara jedinstvo među nacijama koje govore turski jezik. Od svoje 17. godine bio je nekoliko puta u zatvoru zbog umešanosti u organizovani kriminal i druga krivična dela. Nakon puštanja iz zatvora 2014. godine, podržavao je Erdoganovu stranku i čak pretio njenim protivnicima.

Njegovo venčanje 2015. godine sa Ozge Peker, koja mu je bila advokat, privuklo je neke od najpoznatijih ličnosti u Turskoj.

Ipak, u aprilu je pokrenuta operacija protiv Pekerove grupe što je dovelo do hapšenja oko 60 njegovih saradnika. Pretražen je i njegov dom u Istanbulu, a Peker tvrdi da je bio primoran da progovori nakon što su njegova supruga i dve ćerke navodno maltretirane i ponižavane tokom policijske racije.

"Pitaju me zašto sve ovo snimam. Kunem se Bogom da sam to prvo učinio iz besa. Čak sam čekivao da ću morati da se izvinjavam. Sada, ne znam zašto, ali baš želim ovo da radim".

 

Komentari (0)

Evropa