Evropa

Govor koji je izazvao pažnju, žena za koju tvrde da je Putinova ćerka pojavila se na biznis forumu

Komentari

Autor: M. M.

07/06/2021

-

22:51

Govor koji je izazvao pažnju, žena za koju tvrde da je Putinova ćerka pojavila se na biznis forumu
Govor koji je izazvao pažnju, žena za koju tvrde da je Putinova ćerka pojavila se na biznis forumu - Copyright Tanjug/AP/Dmitri Lovetsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Žena za koju brojni strani mediji tvrde da je ćerka Vladimira Putina pojavila se prošle nedelje kao govornik na biznis formu, koji je neka vrsta ruskog Davosa.

"Vašington post" tvrdi da je "javna tajna" da su Katerina Tihonova (34) i njena sestra Marija Voroncova, Putinove ćerke koje je dobio sa Ljudmilom Putin, njegovom prvom suprugom. Međutim, ruski predsednik njih dve nikad nije javno priznao za svoju decu. 

Katerina Tihonova je predstavljena kao zamenica direktora Instituta za matematička istraživanja složenih sistema Moskovskog državnog univerziteta. 

Ruski lider nikada nije u javnosti govorio o svojoj deci, osim da ima dve ćerke.

Katerina Tihonova i  Marija Voroncova nisu direktno uključene u politiku, ali zauzimaju uticajne položaje u preduzećima koja su usko povezana sa državom.

Tihonova je govorila na sesiji o međunarodnim investicionim sporovima. Ona se putem video linka obratila učesnima Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, ruskom odgovoru na godišnju poslovnu konferenciju u Davosu.

Prikazana je na velikim ekranima iznad okruglog stola na kojem su bili članovi ruske elite: šefovi najboljih ruskih univerziteta, ruski ministar pravde i šef državnog fonda Kiril Dmitrijev.

Njena navodna povezanost sa Putinom nije pomenuta ni u jednom trenutku. Jedini nagoveštaj je bilo formalno oslovljavanje moderatora imenom i imenom: Katerina Vladimirovna.

I Tihonova i Voroncova ćerke su Ljudmile Putin, koja je bila u braku sa Putinom tri decenije pre nego što su se razveli 2013. Ona živi u Francuskoj van pažnje javnosti. 

Od 2018. godine, obe njegove navodne ćerke počinju da se pojavljuju na državnoj televiziji u izveštajima o svojim projektima. Voroncova je uključena u državne projekte koji se bave genetikom.

profimedia

Katerina Tihonova

"Kada ćete priznati da su to vaša deca?"

Godine 2015, na godišnjoj konferenciji za novinare, Putin je upitan o istinitosti izveštaja novinske agencije Rojters da je Tihonova njegova ćerka. Nije to potvrdio, ali je rekao da njegove ćerke "nisu umešane u politiku".

"Moje ćerke žive u Rusiji i studirale su samo u Rusiji. Ponosan sam na njih. Tečno govore tri strana jezika. Nikad ni sa kim ne razgovaram o svojoj porodici", rekao je Putin. 

 
Četiri godine kasnije Putina su ponovo pitali o ćerkama. Reporterka BBC-a iz Rusije Farida Rustamova rekla je Putinu da su se i Tihonova i Voroncova više uključile u rusku poslovnu scenu.

"Vaši stari prijatelji, menadžeri državnih kompanija, pomažu ove dve žene u njihovom poslovanju. Vidimo da su televizijski kanali vrlo često počeli da ih prikazuju. Svi ih znaju i kako danas izgledaju. Ovo je javna tajna", rekla je Rustamova.

"Evo mog pitanja", nastavila je: Recite mi, molim vas, kada ćete priznati da su vaša deca i kada će se otvoriti za društvo, baš kao i deca drugih svetskih lidera?

Putin ponovo nije izgovorio ime nijedne žene.

"Upravo ste postavili pitanje vezano za posao. Spomenuli ste jednu ženu, spomenuli ste drugu. Upravo ste naveli neke činjenice. To nije dovoljno. Kopajte još malo i shvatićete koji posao imaju i da li ih uopšte imaju i ko šta poseduje i ko kome pomaže", odgovorio je Putin. 

Komentari (0)

Evropa